Читайте нас в соціальних мережах

10 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 10 березня 2020 00:00

10 березня 1410 року - перша згадка про села Борек, нині - смт Великі Бірки, і Чернелів, нині - Чернелів-Руський Тернопільського району.

10 березня 1897 року - у с.Беримівцях Зборівського району народився педагог, гімназійний професор, меценат Михайло Ребрик. Помер 23 червня 1974 р. у м. Торонто (Канада).

10 березня 1910 року - у м.Тернопіль, вперше в Україні, перевидано альманах «Русалка Дністрова». Його підготував до друку Йосип Застирець - викладач Бережанської, а потім Тернопільської гімназій. Це видання з дарчим автографом Застирці, датоване 10 березня 1910 р., зберігається сьогодні у Львівській національній науковій бібліотеці ім. В. Стефаника НАН України.

10 березня 1939 року - у с.Крогулець Гусятинського району народився режисер, громадський діяч Орест Савка. Заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературно-мистецької премії ім.Братів Лепких. З 1965 р. - головний режисер Копичинецького народного драматичного театру, який тепер носить ім’я Богдана Лепкого. З 1991 р. - художній керівник центру культури і дозвілля в м.Копичинцях, його директор, водночас до 1996 р. - завідувач Копичинецького музею театрального мистецтва. З 1996 р. - помічник голови Тернопільської обласної державної адміністрації, у 1997-1999 рр. - начальник управління культури облдержадміністрації. З квітня 2000 р. - старший науковий співробітник Музею політичних в’язнів і репресованих у Тернополі.

10 березня 1939 року - у с.Борщівка Лановецького району народився поет, прозаїк, перекладач, видавець, редактор Тарас Іванович Сергійчук. Працював учителем, головним редактором редколегії художньої, дитячої літератури й видань мистецтва Державного комітету в справах видавництв, поліграфії та книжкової торгівлі УРСР. У 1987 - 2000 рр. - директор видавництва «Дніпро» (м.Київ), з 2000 р. - завідувач видавничого сектору видавництва «Київська правда». Автор книг оповідань «Осінній дощ на хризантеми», «За пам’яттю історії», збірок поезій «Серцем на дотик», «Окремі високі дерева», «Чайка з перебитим крилом», «Формули».

10 березня 1940 року – у с.Ганчова Горлицького повіту Краківського воєводства (Польща) народився український мистецтвознавець, краєзнавець, педагог, діяч культури, тернополянин Ігор Дуда. Заслужений працівник культури України. Організатор першого в Україні фестивалю лемківської культури «Ватра» (село Гутисько Бережанського району Тернопільської області, 5-6 червня 1999 р.). Від 1991 р. - організатор і директор Тернопільського обласного художнього музею. Співзасновник художньо-меморіального музею Л. Левицького в селі Бурдяківці Борщівського району, музею «Лемківщина» в Тернополі.

7–10 березня 1944 року - ударні частини 3-ї гвардійської, 4-ї танкової і 60-ї армій 1-го Українського фронту на проскурівсько-чернівецькому стратегічному напрямі досягли рубежу Тернопіль – Проскурів і перерізали важливу залізничну магістраль Львів – Одеса.

10–11 березня 1944 року - гітлерівці потужними атаками спробували відкинути Червону Армію від залізниці Тернопіль – Проскурів. У цих умовах Ставка Верховного Головнокомандування схвалила рішення командувача військ 1-го Українського фронту Маршала Радянського Союзу Г. К. Жукова тимчасово припинити наступ, підтягнути артилерію, перегрупувати сили, підвезти пальне й боєприпаси для підготовки нового удару на південному напрямі.

10 березня 1944 року – в боях га Тернопіль  загинув молодший лейтенант, командир батареї самохідних артилерійських установок, Почесний громадянин міста Тернопіль Григорій Танцоров. Народився 8 в с. Золоте, нині Червоноармійського району Відзначився в боях 6-10 березня 1944 при звільненні залізничної станції Збараж і міста Тернопіль. Герой Радянського Союзу. Похований в Тернополі. В Старому Парку йому встановлене погруддя. Його іменем названо теплохід, який курсує Тернопільським ставом.

10 березня 1947 року - захоплення пошуковою групою МВС криївки УПА-Захід в селі Острів Микулинецького району (підірвався гранатою Віктор Кіндрат-«Вихор», застрелився Осип Возняк-«Чайка»)

10 березня 1965 року – в с.Салівка Чортківського району помер педагог і освітній діяч на Лемківщині, майстер різьблення по дереву Степан Батюк. Першим його вчителем у ділянці різьбярства та ліплення з глини був його дід Михайло Вербицький. Різьбити почав ще семінаристом. Після закінчення учительської семінарії за закликом Івана Франка поїхав працювати на Лемківщину, учителював у Новиці, Вижньому Регетові, Висові. Зарекомендував себе не лише педагогом високої кваліфікації, а й активним громадським діячем. У селах заснував хорові і драматичні гуртки, поставив ряд п'єс українських класиків. Незадоволені польські власті силоміць перевели його у польське село Бохню. 1945 року переселений на Тернопільщину. Відомий як художник і різьбяр, автор барельєфів і горельєфів «Дума про минуле», «Богдан Хмельницький», «Каменярі», «Тарас Бульба», «Шевченко в засланні» та інших, які неодноразово експонувалися на республіканських і обласних виставках. Автор кількох рукописних праць про історію шкільництва на Лемківщині.

10 березня 1969 року – у м.Чортків народилася українська поетеса, письменниця, редактор Заліщицької районної газети "Колос" Оксана Дяків. Автор збірок віршів «Гармонія протилежності» та «Спектральність слів», прозово-поетичної книжки «Вікно думок» (2013 р.), літературно-публіцистичного видання «Душа тисячоліть шукає себе в слові», а також поетичної збірки "Терпке вино, як помаранча осені".

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ