Читайте нас в соціальних мережах

9 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 09 березня 2020 00:16
Сторінками історії: 1895 – греко-католицьким парохом Тернополя став о.Володимир Громницький, 1944 - полк Червоної армії прорвалися в Тернопіль, 1982 – у Тернополі урочисто відкрили новий пам’ятник Тарасу Шевченку.

9 березня 1880 року - у с.Кобиловолоки Теребовлянського району народився адвокат, доктор права, громадсько-політичний діяч, делегат УНРади ЗУНР від Заліщицького повіту, комісар Борщівського повіту в період ЗУНР, посол сейму Польщі Василь Бараник. Страчений 28 червня 1941 р. у тюрмі в м. Тернополі.

9 березня 1880 року – у с.Гадинківці Гусятинського району народився  український мовознавець, філолог і культурний діяч Василь Сімович. Був співредактором видань РУП, що друкувалися в Чернівцях (журнали «Гасло», «Селянин» та ін.) та газета «Буковина», входив до складу гуртка укладачів виданого у Чернівцях 1912 під керівництвом В.Кміцикевича «Німецько-українського словника», редактор газети «Шлях». Ректор Українського Високого Педагогічного Інституту імені Драгоманова у Празі. У 1939 – 1941 рр. - ректор Львівського університету. Видав з коментарем («Кобзар» Т.Шевченка, твори І.Франка, Лесі Українки.

9 березня 1883 року - в с.Гарбузів Збо­рівського району народився український педагог, мовознавець, літературознавець Володимир Домбровський. Працював викладачем української, латинської, грецької мов у гімназіях Чернівців, Копичинців, Рогатина, Золочева. Від 1918 року воював у лавах Української Галицької Армії. Готував матеріали до словника синонімів української мови. Розробив теми «Слово як виразник нашої свідомості», «Слово як чинник культурного поступу», «Слово й думка», «Точність вислову», «Ясність стилю», «Фонетичні, синтаксичні й інші фігури», в яких розкрив красу й багатство української мови.

9 березня 1895 року – греко-католицьким парохом церкви Різдва Христового Тернополя став о.Володимир Громницький (на фото). Був патріотом, фундатором та учасником майже усіх українських інституцій, доброю і співчутливою людиною. Помер 23 листопада 1938 р. у м. Тернополі. В пам'ять про вірне служіння Богові й рідному народові його ім'я увічнене в назві однієї з тернопільських вулиць.

9 березня 1909 року – у Тернополі народилася діячка молодіжного і національно-визвольного руху, член Організації українських націоналістів Галя Мороз. Закінчила гімназію «Рідної школи» у м. Тернополі. Сприяла діяльності Пласту в Тернополі. Під час свого навчання у музичних залах Відня створила дівочий Пласт, таким чином поширивши діяльність організації в Австрії. Працювала в організації робітничої молоді при товаристві «Родина». Померла у Відні 1931 року.

9 березня 1944 року - полк Червоної армії, з танками і мотопіхотою, зі сходу прорвалися в Тернопіль. У місті розгорнулися запеклі бої. Один із перших танків, який в’їхав у місто, зруйнував головні телефонні лінії. В рядах німецьких військ виникла паніка. Вони почали хаотично відступати на захід. Паніку подолали завдяки польовій жандармерії. Радянські війська вдалося витіснити.

9 березня 1958 року – в м.Теребовля народився український музикант, заслужений артист України, президент Західно-Української Мистецької Асоціації «МУЗА» Олег Кульчицький. Виступав із ВІА «Ватра». 1988 створив ансамбль «Гурт Олега Кульчицького». Дав понад 600 сольних концертів у м.Львів, близько 100 - у місті Київ; гастролював у Бельгії, Канаді, Німеччині, США, Франції, Шотландії та ін. країнах. Автор музики до пісень.

9 березня 1982 року – у Тернополі, біля драмтеатру, урочисто відкрили бронзовий пам’ятник Тарасу Шевченку, взамін типового, бетонного, встановленого у 1952 році. Автором автора нового монументу став тернопільський скульптор Микола Невеселий.

9 березня 1990 року – єпископ-помічник кардинала Любачіського владика Михаїл Сабрига привіз зі Львова вістку, що церква Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ в м.Тернопіль отримала статус єпархіально

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар