Читайте нас в соціальних мережах

5 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 05 березня 2020 00:00

5 березня 1893 року – в с.Добромірка Збаразького району народився український педагог, військовик, один із головних організаторів свята «Українська молодь — Христові» Іван Бабій. Страчений (убитий) бойовиком ОУН за присудом Революційного трибуналу ОУН. Брав участь в І-й світовій, поручник УГА. Офіцер Дієвої Армії УНР, під час спільного маршу на Київ особистою відвагою врятував відділ польського війська від більшовиків. Викладав у навчальних закладах Бережан та Львова. Українські націоналістичні кола звинуватили Івана Бабія у співпраці з польською владою проти інтересів української нації. Революційний трибунал Організації українських націоналістів засудив його до смертної кари. У зв'язку з цим 27 липня 1934 року у Львові бойовик ОУН убив Бабія. Під час процесу 5 червня 1936 року на запит прокурора Степан Бандера докладно пояснив: «ОУН нікого з українців не карала за саму їхню льояльність до польської держави. Директора Бабія ОУН засудила на кару смерти за те, що він активно співпрацював з польською поліцією і свідомо поборював українське революційне підпілля, видаючи польській поліції українських ґімназистів та студентів, членів і симпатиків ОУН», та навів конкретні факти.

5 березня 1940 року - постановою Тернопільського облвиконкому засновано учительський інститут у Кременці.

5 березня   1944   року -  війська 1-го Українського фронту ЧА, розвиваючи наступ, зайняли Великі Дедеркали.

5 березня 1946 року – бере свій початок історія створення Заліщицького обласного комунального госпіталю інвалідів війни та реабілітованих.

5 березня 1949 року - в с.Гиновичі Бережанського району організовано колгосп (голова правління Микола Мрочко). У 1959 р. - приєднаний до господарства с.Жуків.

5 березня 1958 року – в м.Монастириська народився український політик, голова Житомирської обласної ради Віталій Француз.

5 березня 1966 року – в м.Буффало (США) помер український композитор, диригент, піаніст, музичний діяч, уродженець Тернополя Василь Безкоровайний.

5 березня 1967 року – в Роттенбурзі помер видатний оперний та камерний співак, теоретик і педагог, уродженець Копичинців Клим Чічка-Андрієнко.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ