Читайте нас в соціальних мережах

4 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 04 березня 2020 00:00

4 березня 1871 року - у с.Товстеньке Чортківського району народився польський митець, художник Францішек Городиський. Дідич Трибухівців, один з фундаторів побудови костелу в селі (виділив «ґрунт», тобто земельну ділянку, надалі оплатив тільки добування каменю, надав 2000 корон, хоча спочатку зобов'язувася оплатити все. Малював в основному олійними фарбами, часом - пастеллю. Виконував портрети (близько 200), cценки, краєвиди Поділля, околиць Закопаного. Найважливіші роботи: автопортрет, портрети: матері, дружини, доньки; Давида Абрагамовича (знаходиться у Відні), старця (відзначений на виставці Товариства поціновувачів образотворчого мистецтва). Роботи виставляв у Мюнхені, Варшаві, Львові, Закопаному, Кракові. Помер 28 вересня 1935 р. у Львові.

4 березня  1913  року  - в  с.Кобилля Збаразького району народився релігійний діяч о.Павло Коваль. Оперативні уповноважені працівники МДБ та МВС неодноразово робили обшуки, засідки з метою арешту й притягнення до кримінальної відповідальності за те, що о.Павло після ліквідації УГКЦ  відмовився перейти  у  російське православ’я.  Після арешту о. Павла відправили в тюрму м.Львова.  По смерті Сталіна була проголошена амністія під яку попав і  о.Павло.  Повернувшись до сім’ї, яка проживала у його матері у м. Тернополі, він 20 років пропрацював муляром  у ремонтно-будівельному управлінні  №1. У 1958 р. на заощадження купив невеликий старий будинок на окраїні м. Тернополя на вул. Білогірській.  В одній з кімнат обладнав мініатюрну церкву. В роки перебування на нелегальному становищі  він постійно займався душпастирською діяльністю. Помер 18 лютого 1981р.

4 березня 1921 року – в у м.Інсбрук (Австрія) помер австрійський етнограф, антрополог, мандрівник, один із зачинателів фотографії та кінематографії в Австрії Рудольф Пих. Народився в 1870 році у Тернополі.

4 березня 1934 року - в с. Августівка Козівського району народився професор, заслужений економіст України, академік Академії економічних наук поет Володимир Вихрущ.

4 березня 1943 року - в ув’язненні помер адвокат, доктор права, офіцер УГА, громадський діяч. уродженець  с.Лежанівці Гусятинського району Іван Любачевський.

4 березня 1943 року – на Кіровоградщині народивися український кобзар, композитор, письменник, журналіст, громадський діяч Микола Литвин. Його життя тісно пов’язане з Тернополем. У 1965 році він закінчив Тернопільське музичне училище. Працював у місцевій  філармонії. Тут познайомився з Ігорем Геретою, який став його побратимом. У 1965 році заарештований за участь у напівлегальній націоналістичній організації (м.Тернопіль) та звинувачений у проведенні «антирадянської пропаганди». У репертуарі Миколи Литвина - думи, козацькі, стрілецькі та пісні на слова українських поетів, власні твори. У 1993 році Тернопільська обласна рада встановила стипендію ім. М.Литвина для студентів-бандуристів, які навчаються у Тернопільському музичному училищі та студентів-тернопільців, котрі студіюють гру на бандурі у вишах України.

4 березня 1944 року – розпочалася Проскурівсько-Чернівецька наступальна операція радянських військ.  1-ий Український фронт отримав наказ перерізати надважливу для німецької групи армій «Південна Україна» магістраль залізниця «Львів-Тернопіль-Проскурів-Жмеринка» у Тернополі, Волочиську та Проскурові. З трьох напрямків успіху вдалось досягти лише в районі Волочиська, де розгорнулись жорстокі бої частин 60-ї армії генерала Черняховського і німецьких 7-ї танкової дивізії та 1-ї дивізії СС «Лейбштандарт Адольф Гітлер». В більшості випадків залізничний насип і полотно ставали рубежем запеклої боротьби.

4 березня 1945 року – у с.Тудорів Гусятинського району відбувся бій між частинами УПА та НКДБ.

4 березня 1946 року - зіткнення УПА з МВС в с.Антонівці Шумського району.

4 березня 1962 року – США помер доктор філософії. Військовик. Громадський діяч. Засновник Тернопільського Пласту Никифор Гірняк. Народився в Струсові Теребовлянського району. В роки Першої світової війни працював у легіоні УСС, був комендантом коша УСС, сотником. З 1922 р. на викладацькій роботі в гімназії «Рідна школа», згодом - її директор. Н. Гірняк займався активною суспільною працею у «Просвіті», у товаристві «Рідна школа», очолював товариство «Українська громада». З 1949 року поселяється в Америці. Є автором багатьох нарисів та спогадів.

4 березня 1980 року – в Афганістані загинув уродженець с.Білявинці Бучацького району Теодозій Знак. Всього в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти. 48 – загинули.

4 березня 2016 року - під Докучаєвськом Донецької області загинув уродженець с.Біла Тернопільського району 39-річний Юрій Володимирович Горайський, український громадсько-політичний діяч, підприємець, військовик, матрос морського центру спеціальних операцій, екс-голова Збаразької районної державної адміністрації (травень 2014 — квітень 2015). Під час розвідки передовий дозор «морських котиків», у якому був Юрій Горайський, наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. В результаті ближнього бою Юрій Горайський разом з побратимом з Одещини 27-річним Олександром Хмеляровим отримали смертельні поранення. За даними радіоперехвату, противник втратив 30 бойовиків. Тернопільська міська рада присвоїла Юрію Горайському звання «Почесний громадянин міста Тернополя» (посмертно).
 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ