Читайте нас в соціальних мережах

3 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 03 березня 2020 00:00
Сторінками історії: 1940 - народився музикант, громадський діяч Олег Ґерета, 1943 - УПА провела ряд бойових акцій на Кременеччині.

3 березня 1847 року - у с.Лапшин Бережанського району народився священик, літератор, видавець, громадсько-освітній діяч Лев Джулинський. Помер 11 жовтня 1923 р. у родинному селі.

3 березня 1876 року - у смт.Підволочиськ народився літератор, журналіст, критик, перекладач Лев Турбацький. Помер 8 лютого 1900 р. у м. Львові

3 березня 1885 року - у с.Озерна Зборівського районну народився педагог, професор і ректор Житомирського інституту народної освіти Василь Гоца. Розстріляний 3 листопада 1937 р. в урочищі Сандармох біля м.Медвежегорська (нині - Республіка Карелія, Росія).

3 березня 1928 року – в с.Хмелиська Підволочиського району народився кобзар, композитор, поет, художник, фольклорист, громадсько-культурний діяч Михайло Баран. Організатор і художній керівник ансамблів і капел бандуристів. Учасник всеукраїнських та міжнародних фестивалів.

3 березня 1938 року - помер письменник, уродженець Підгаєччини Мелетій Кічура. Автор збірок поезій, літературознавчих статей, рецензій, нарисів про українських письменників. Переклав українською мовою твори Ш. Бодлера, Ю. Словацького, Ф. Шіллера й інших, німецькою — поезії Лесі Українки, Т. Шевченка. У 1933 р. М. Кічуру за сфабрикованим звинуваченням заарештували органи ДПУ.

3 березня 1940 року - у с.Скоморохи Тернопільського району народився музикант, громадський діяч Олег Ґерета (на фото). Учасник правозахисного руху 60-х років, за що зазнав переслідувань. Автор музикознавчих та інших публікацій у пресі.

3 березня 1943 року - УПА провела ряд бойових акцій на Кременеччині. В Бережцях УПА несподівано напали на німців і всіх ліквідували (10 чол.) Все майже забрали, втрат немає. В Манівцях відділ УПА напав на станцію німецької жандармерії. Ліквідовано 3-х противників. Внаслідок цього цілий терен був опанований повстанцями. Німці в страху сиділи в Кременці і тільки вдень робили напади на села.

3 березня 1951 року – в Німеччині помер один з організаторів Листопадового чину, сотник УГА, співзасновник УВО, адвокат, доктор права, уродженець Заліщиччини Іван Рудницький. 

3 березня 1991 року - в c.Залав'є Теребовлянського району народився розвідник-снайпер 24-ої окремої механізованої бригади Віктор Семчук. Отримавши диплом, хлопець пішов служити в Яворівську військову частину за контрактом, звідки у травні 2014 його батальйон відправили на схід України, спочатку до Луганська, потім - до Слов'янська, Донецька. Загинув 19 червня 2014 у бою, що точився під смт.Ямпіль та с.Закітне Донецької області. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ