Читайте нас в соціальних мережах

29 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 29 лютого 2020 00:07

29 лютого 1888 року – в м.Бережани народився адвокат, доктор права, редактор, громадсько-освітній діяч, етнограф Богдан Андрійович Чайковський. У період ЗУНР був редактором урядового «Вісника державних законів» і повітового часопису «Наддністрянські вісті». В 1920–1925 рр. займався адвокатською практикою.  Був головою повітової філії «Просвіти», співробітником місячника «Змагання» та двотижневика «Голос з-над Буга», керував курсами диригентів, створив регіональний музей «Сокальщина» ім. А. Чайковського. 26 червня 1941 р. Б. Чайковського заарештували каральні органи НКВС, а через кілька днів разом із сотнями в’язнів львівських тюрем замордували. 2 липня похований у Львові на Личаківському цвинтарі.

29 лютого 1892 року – в с.Улашківці Чортківського району народився активний учасник революційного руху, видавець і журналіст Павло Ладан (псевдоніми - Недобитий, П. Нетяга, П. Сіромаха). Закінчив Бучацьку гімназію. Щоб уникнути військової служби й «побачити світ», у березні 1910 року емігрував до Канади де вступив до Український федерації (секції) Соціал-демократичної партії Канади, згодом – до Української федерації Соціалістичної партії Америки, був секретарем бюро УФСПА. Редактор газет «Робітник», «Комуністичний світ» З 1921 - співробітник Повноважного представництва УСРР в Польщі. Був помічником резидента по український лінії однієї з чекістських резидентур у Центральній Європі (Берлін). У 1931 року його звинуватили в приналежності до Української військової організації. Розстріляний 27 квітня 1933 року в Москві.

29 лютого 1928 року - в Кременці відбувся другий з'їзд християн Святої П'ятидесятниці, на якому були представники українських та білоруських громад. До 1929 року українські, білоруські, польські та німецькі церкви п'ятидесятників у тодішній Польщі об'єдналися і створили Всепольський союз християн віри євангельської (п'ятидесятників) під керівництвом Артура Бергхольца.

29 лютого 2004 року – на Кременеччині відбувся сільський референдум, на якому більшість виборців підтримали перейменування с.Радянське на с.Великі Млинівці, а Радянської сільської ради — на Великомлиновецьку. Того ж року Тернопільська обласна рада прийняла рішення про перейменування села Радянське на Великі Млинівці, проте 2011 року Верховна Рада України повернула подання, мотивуючи це тим, що на рішенні сільської ради стояла печатка вже з новою назвою ради, тоді як відповідний комітет ВРУ наполягав на використанні печатки з назвою «Радянська сільська рада». 24 квітня 2015 народний депутат України Михайло Головко вніс на розгляд ВРУ проект Постанови "Про перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області" №2733. Офіційно перейменування було затверджене 25 листопада 2015.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ