Читайте нас в соціальних мережах

25 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 25 лютого 2020 00:08
Сторінками історії: 1850 - народився письменник Володимир Барвінський, 1906 – введено в експлуатацію ділянку залізної дороги «Тернопіль-Збараж».    
25 лютого 1850 року - у Шляхтинцях Тернопільського району народився український громадсько-політичний діяч, публіцист, письменник Володимир Барвінський. Помер 3 лютого 1883 р. у м. Львові. Уважався одним із провідників партії народовців у Галичині. У 1880 році організував перше українське народне віче у Львові, учасники якого вимагали від австрійських властей поліпшення державно-економічного становища галицьких українців, надання їм політичних, економічних, культурних прав.
 
25 лютого 1875 року - у Зарваниці Теребовлянського району народився адвокат, доктор права, співробітник державного секретаріату закордонних справ ЗУНР, дипломат УНР, депутат польського парламенту, громадсько-політичний діяч Ярослав Олесницький. Засуджував репресії польського окупаційного режиму щодо українського населення Західної України. В 1931 р. від імені Української парламентської репрезентації в сеймі звернувся до Ліґи Націй із рішучим протестом проти політики «пацифікації». Автор численних статей на правничу і суспільно-політичну тематику в галицькій пресі. Помер 15 липня 1933 р. у Золочеві.
 
25 лютого 1888 року – в с.Кобиловолоки Теребовлянського району народився український педагог, громадсько-освітній діяч Михайло Бараник. Під час німецької окупації видавав у Львові тижневик «Вільне слово». 1944 р. органи НКДБ заарештували Бараника.
 
 
25 лютого 1894 року – у Львові помер священик, архідиякон Львівської греко-католицької капітули, історик церкви, громадсько-освітній діяч, уродженець Підгаєцького району Михайло Малиновський.
 
25 лютого 1906 року – введено в експлуатацію ділянку залізної дороги «Тернопіль-Збараж».
 
25 лютого 1945 року -  у бою з групою НКВС біля с.Гостра Могила, що нині належить до с.Турівка Підволочиського району, загинув член ОУН, сотенний УПА Мар’ян Чайка.
 
25 лютого 1947 року – у с.Трибухівці Бучацького району народився український архітектор. Заслужений архітектор України Михайло Нетриб'як. Основні роботи: забудова житлового кварталу «Кутківці» в Тернополі, храми у смт.Козова, с.Підгороднє, м.Хоростків, м.Заліщики, смт.Гусятин, м. Підгайці, собору на бульварі Данила Галицького у Тернополі, церковного комплексу Матері Божої Зарваницької у селі Зарваниця Теребовлянського району, Церква Зарваницької Божої Матері у Тернополі.
 
25 лютого 1986 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради у Бережанському районі передано село Рудники Носівської сільради в підпорядкування Литвинівській сільраді; у Гусятинському районі знято з обліку село Ліски Коцюбинської сільради; у Лановецькому районі знято з обліку село Зелена Криниця Москалівської сільради; у Теребовлянському районі знято з обліку село Веселівка Дворічанської сільради.
 
25 лютого 1995 року – у Заліщиках письменник, журналіст Петро Ковальчук. У літературному доробку письменника - роман «Листи до живих», історичний роман «Ростиславичі», друга частина якого незавершена, п’єса «Ніч перед визволенням», ряд нарисів.
 
25 лютого 2000 року - помер патріарх УАПЦ Димитрій (Ярема). Після його смерті на Соборі УАПЦ 14-15 вересня 2000 року предстоятелем було обрано митрополита Тернопільського і Подільського Мефодія (Кудрякова).
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ