Читайте нас в соціальних мережах

24 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 24 лютого 2020 00:05

24 лютого 1847 року – в с.Криве Підволочиського району народився український галицький фольклорист, етнограф, громадсько-освітній діяч Мелітон Бучинський. Збирав фольклорні, етнографічні і діалектологічні матеріали на Покутті та Гуцульщині.Перекладав сербські народні пісні українською, а українські німецькою мовами.

24 лютого 1890 року - у Дорофіївці Підволочиського району народився офіцер Армії УНР, учасник Акту Злуки в Києві в січні 1919 р., адвокат, доктор права, громадський діяч Андрій Жуковський. Помер 22 лютого 1951 р. у м. Чикаго (США).

24 лютого 1907 року – у с.Швайківці на Тернопільщині народився священик УГКЦ о.Віталій Володимир Байрак. У 1942 році стає ігуменом Дрогобицького Свято-Троїцького монастиря василіан. У вересні 1945 році заарештований НКВД, а в 1946 році – закатований в Дрогобицькій тюрмі. В 2001 році, під час перебування на Україні Папи Римського Івана Павла ІІ, був проголошений блаженним як і інші українські мученики за віру.

24 лютого 1910 року - Тернопільська міська управа, більшість в якій мали поляки, виступила проти будівництва греко-католицької церкви на земельній ділянці, які в Тернополі викупив митрополит Андрей Шептицький (нині тут розташоване управління Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ і височить пам’ятник митрополиту Андрею). Відтак тему будівництва церкви відтермінували на невизначений час. За Польщі цю справу українці порушували кілька разів, але тодішня влада категорично виступала проти будівництва української церкви поряд з польським костьолом.

24 лютого 1926 року – померла перша жінка-лікар у Галичині, уродженка с.Довжанка Тернопільського району Софія Окуневська. Молодій Софії пророкували блискучу кар’єру піаністки, але вона обрала інший шлях, вступивши на медичний факультет Цюріхського університету, який закінчила в січні 1896 р., ставши першою жінкою-лікаркою в Австро-Угорщині та першою на західноукраїнських землях жінкою-українкою, що здобула університетську освіту. Похована на Личаківському цвинтарі у м.Львів.

24 лютого 1928 року - у смт.Козова народився педагог, диригент, заслужений діяч мистецтв УРСР Володимир Пекар. Працював у містах Львові та Рівному. Помер 22 липня 1990 р. у м. Рівному.

24 лютого 1953 року – на Хмельниччині народився громадський діяч, журналіст, краєзнавець Юрій Ковальков. Співініціатор створення на Тернопільщині Асоціації нобелівських студій і проведення Нобелівських читань. Автор численних публікацій у колективних збірниках та періодиці. Живе та працює в м. Тернополі.

24 лютого 2011 року – Бережанська міська рада надала, посмертно, звання «Почесний громадянин міста Бережани» Головному Командиру УПА Роману Шухевичу та Голові проводу ОУН Степану Бандері.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ