Читайте нас в соціальних мережах

21 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 21 лютого 2020 00:00
Сторінками історії: 1941 – «Кулебівська трагедія», 1944 - у Чорткові УПА вбило шефа кримінальної поліції Ізельта, 1973 – в Копичинцях народилася українська поетеса, дитяча письменниця Мар'яна Савка.

21 лютого 1652 року - між дванадцятьма українськими співаками, котрі приїхали до Москви на запрошення царя, натрапляємо на імена двох галичан: Теодора з Тернополя - «визначного гармонізатора напівів» та Андрія з Бережан. З 1653 р. Теодор Тернополянин - регент Придворної капели царя Алексея Міхайловіча у Москві. Він був новатором-творцем хорового, т. зв. «партесного», співу без солістів і супроводу, поширеного в українській церковній музиці XVII-XVIII ст.

21 лютого 1830 року –  в с.Заліжці Старі народвися священик, педагог, папський прелат, проповідник Ісидор Дольницький (на фото). Видатний учений-богослов Української Греко-Католицької Церкви, що виховав багато поколінь священиків Галичини. кось, коли Митрополит Шептицький перебував у Крехівському монастирі, його запитали монахи, кого він хотів би канонізувати, хто гідний цього? На те Митрополит відповів, не замислюючись: ”Отець Ісидор Дольницький”. І намір великого Митрополита сповнився, хоча вже пройшло чимало часу. 2001 року Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинар Гузар поблагословив початок процесу його беатифікації.

У ніч з 21 на 22 лютого 1941 року – відбувся бій підпільників ОУН проти чималого загону НКВС, що стався на хуторі Кулеби (нині територія Тернопільської області). Група ОУНівців складалась із семи чоловік віком від 18 до 27 років. Через зраду сексота у ніч з 21 лютого на 22 лютого 1941-го року енкаведисти провели акцію з її знищення. Вночі великий загін енкаведистів, в якому було 200 бійців, виїхав із Бережан і направився до Стратина. Хутір Кулєби оточили з усіх боків, щоб перекрити шляхи для відступу. В результаті запеклого бою вся Кулебська сімка загинула. Прострілені тіла підпільників енкведисти положили на сани, накрили брезентом і повезли в Бережани. Досі невідомо, де вони закопали тіла підпільників.

21 лютого 1944 року - у Чорткові бійці УПА вбили шефа кримінальної поліції Ізельта. Атентат виконали окружний провідник СБ Антін Михальчук («Крилатий») та Орест Чорпіта («Меткий)», заступник окружного провідника юнацтва ОУН.

21 лютого 1947 року - зіткнення УПА-Захід з МВС у селі Березовиця Збаразького району Тернопільської області.

21 лютого 1956 року – в м.Тернопіль народився український політик, президент АТ «Оболонь» Олександр Слободян.

21 лютого 1957 року – в с.Лучка народився український футболіст, тренер. Майстер спорту Іван Вишневський. Срібний при­зер чемпіонату Європи в складі збірної СРСР (м. Мюнхен), чемпіон СРСР (1988, «Дніпро»), во­лодар Кубка СРСР, срібний призер першості Туреч­чини («Фенербахче»). Виступав за команди майс­трів «Нива» (Вінниця), «Спартак» (Москва), «Дніпро» (Дніпропетровськ), «Фенербахче» і «Сариєрспор» (Туреччина). В останній період пра­цював тренером «Дніпра».

21 лютого 1959 року – народилася українська бандуристка, педагог, публіцист, Голова Тернопільського обласного осередку Національної спілки кобза­рів України Марія Євгенієва.

21 лютого 1973 року – в м.Копичинці народилася українська поетеса, дитяча письменниця Мар'яна Савка. Літературознавець, публіцист, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева», перекладач, громадський діяч, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, віце-президент літературної премії «Великий Їжак». Член Асоціації українських письменників та Національної спілки письменників України.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар