Читайте нас в соціальних мережах

20 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 20 лютого 2020 00:00
20 лютого 1888 року – в Тернополі народився український композитор, піаніст, музичний критик, педагог, диригент, організатор музичного життя Василь Барвінський. Визначний представник української музичної культури XX століття.
 
20 лютого 1895 року – в Рудниках Підгаєцького району народився хорунжий Легіону УСС, діяч періоду УНР, співробітник Галревкому, радянський працівник, заступник наркома земельних справ СРСР Федір Палащук (Конар). За сфабрикованим звинуваченням розстріляний 12 березня 1933 р. у Москві.
 
20 лютого 1905 року – у с.Дермань Рівненської області народився український письменник, журналіст і публіцист, редактор, член уряду УНР у вигнанні Улас Самчук.  У 1913 році, коли Уласові Самчуку було вісім років, сім'я переїхала в село Тилявку Кременецького повіту. Навчався у  Кременецькій українській мішаній приватній гімназії імені Івана Стешенка. У літературній творчості Самчук був літописцем змагань українського народу протягом сучасного йому півстоліття. У найвидатнішому творі Самчука — трилогії «Волинь» виведений збірний образ української молодої людини кінця 1920-х — початку 1930-х pp., що прагне знайти місце України у світі й шляхи її національно-культурного й державного становлення. Ідейним продовження «Волині» є повість «Кулак», роман-хроніка «Юність Василя Шеремети». У романі «Марія» відтворена голодова трагедія українського народу на центральних і східноукраїнських землях 1932–1933, у романі «Гори говорять» - боротьба гуцулів з угорцями на Закарпатті. У незакінченій трилогії «Ост» зображена українська людина та її роль у незвичайних і трагічних умовах міжвоєнної й сучасної підрадянськоїї дійсності. Темами останніх книг Самчука є боротьба УПА на Волині. Письменник помер у Торонто 9 липня 1987 р.

20 лютого 1919 року – в Тернополі випустили місцеві гроші - бони по 20 гривень, які були підписані міськими очільниками Семеном Сидоряком та Станіславом Чикалюком і ходили нарівні з австрійськими кронами.

20 лютого 1943 року - у Чорткові, за постачання харчів для УПА, розстріляно симпатиків ОУН Матвія Лазарука, Івана Приймака, Юрія Полевого, Василя Стадника.

20 лютого  1945 року -  засідка роя з сотні ВО-3 УПА-Захід «Лісовики» в селі Заставці Монастириського району Тернопільської області. Знищені з відстані 80 метрів 5 із 15 радянських активістів, у т.ч. голова райвиконкому і начальник райвідділу НКВС.

20 лютого 1950 року – в с.Бариш Бучацького району народився український поет, журналіст Ярослав Бенза. Лауреат премії імені Іванни Блажкевич. Навчався у Львівському університеті, здобув фах журналіста 1972 року. З 1974 року працював у Тернопільській обласній телерадіокомпанії. Друкував вірші у часописах «Україна», «Барвінок», «Тернопіль», у колективному збірнику «Богословень» та інших виданнях. Автор поетичної збірки для дітей «Чарунки». Похований на Микулинецькому цвинтарі Тернополя.

20 лютого 1959 року – смт.Микулинці Теребовлянського району народився український журналіст, режисер Володимир Андрії́шин.

20 лютого 1968 року - у Мюнхені (Німеччина) помер офіцер полку УСС та УГА, письменник, діяч «Просвіти», публіцист, автор творів про національно-визвольні змагання 1914—1940 рр. Максим (Максиміліан) Брилінський. Уродженець Тернополя.

20 лютого 2014 року – під час подій Революції Гідності на київському Майдані загинули уродженці Тернопільщини Устим Голоднюк, Ігор Костенко, Василь Мойсей, Назарій Войтович. Всім їм посмертно присвоєно звання Герой України.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ