Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 19 лютого

Вівторок, 19 лютого 2019 00:01

19 лютого 1837 року - у Бучачі народився священик, доктор теології, префект духовної семінарії та доцент університету в м. Львові, посол Галицького сейму і рейхсрату, літератор Гаврило Крижанівський. Помер у 1892 р. у Львові.

19 лютого 1887 року - у містечку Великі Бірки Тернопільського району народився педагог, делегат УНРади ЗУНР у 1919 р. Теодор (Федір) Замора. Розстріляний органами НКВС СРСР 19 грудня 1937 р. у Харкові.

19 лютого 1947 року - при передачі у відання МҐБ т.зв. ”істребітєльних отрядов” або ж - ”стрибків” цих батальйонів у Західних областях України було вже їх 1909 чисельністю 35 125 осіб.

19 лютого 1947 року - Тернопільський обласний трест зернових і тваринницьких радгоспів. реорганізовано в Тернопільський міжобласний трест радгоспів. У 1953 році трест ліквідовано, а його функції передано Тернопільському обласному управлінню лісового господарства і заготівлі.

19 лютого 1961 року – у Канаді відбулися архиєрейські свячення уродженця Чортківщини ієромонаха Володимира Маланчука та найменування його першим апостольським екзархом новоствореного екзархату для українців греко-католиків, що проживають у Франції, з титулом єпископа Епіфанії Сирійської.

19 лютого 1973 року – заарештовано уродженця с.Росохач Чортківського району, студента Львівського університету Степана Сапеляка. Тернопільський обласний суд, за антирадянську агітацію і пропаганду, участь в антирадянській організації, засудив його до 5 років позбавлення волі та 3 років заслання. Покарання відбував в концтаборах та тюрмах ГУЛАГу міст Пермі, Владимира, Північного Уралу, Охотського побережжя Хабаровського краю та в Казанському централі. На засланні був на Колимі та в Хабаровському краї. Степан Сапеляк - український поет, прозаїк, публіцист, літературознавець, правозахисник, член міжнародного ПЕН-клубу та Української Гельсінської спілки, лауреат Шевченківської премії.

19 лютого 1992 року - Верховна Рада затвердила малим Державним гербом України тризуба; тризуб як символ влади відомий ще з часів Київської Русі

19 лютого 1998 року – зареєстровано Тернопільський міський жіночий клуб "Відродження нації".

19 лютого 1998 року – в Тернополі помер український священик, громадський діяч Василь Баран. На Бережанщині створив осередки товариств «Просвіта», «Відродження», «Рідна школа», кооперації «Єдність», розповсюджував україномовну літературу. Відбув ув'язнення у концтаборі Береза Картузька, а за «совітів» - у концтаборі в м.Караґанда. Служив парохом у селах Розгадів, Урмань, Цебрів. Після повернення до Тернополя душпастирював як підпільний священик УГКЦ.

19 лютого 2004 року - створено Гірський Клуб «Тернопіль».

19 лютого 2004 року – зареєстровано громадське об’єднання "Представництво Тернопільщини".

19 лютого 2014 року - вночі невідомими активістами були захоплені штурмом ряд адмінприміщень правоохоронної системи на території Тернополя. Приміщення міліції горіло, знищена автотехніка. Штурму зазнали приміщення обласної державної адміністрації, прокуратури, суду, ДАІ, СБУ.

19 лютого 2014 року – від отриманих на Майдані в м.Київ ран помер активіст революції Гідності, уродженець с.Дунаїв Кременецького району Олександр Капінос. Посмертно відзначений почесним званням  Герой України.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ