Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 18 лютого

Понеділок, 18 лютого 2019 00:00

18 лютого 1901 року – в Теребовлі народився педагог, гімназійний професор, хоровий диригент, громадсько-культурний діяч у діаспорі Володимир Ґубіцький. Помер 27 травня 1965 р. у м.Йонкерс (США).

18 лютого 1946 року – НКВС викрило друкарню у с.Деренівка (Теребовлянський район) в госпо­дарстві Григорія Поздика. Три його сини Степан, Григорій, Йосип і дочка Марія загинули за волю України. Друкарню у них побудовано 1941 р. на глибині 6 м. Облаштували 2 кімнати заввишки 2,5 м, навіть провели світло від Янівської ГЕС. Друкарня виготовляла брошури: „Радянський па­тріотизм", „Наша відповідь", „В новій дійсності", „Сталінсько-більшовицький імперіалізм". Чотири співробітники, які у ній працювали, залишили друкарню до її розкриття. Енкаведисти забрали архів, журнал реєстрації видань.

18-19 лютого 1946 року - в Чорткові відбулася перша профспілкова конференція працівників політико-освітніх закладів області, на яку було обрано 35 делегатів.

18 лютого 1948 року - у с.Яструбово Козівського району застрелився сержант військ МВС, який належав до охорони залізничного моста. За два дні перед самогубством він заходив до місцевої жительки та говорив їй, що отримав листа від своєї родини, яка вже кілька років перебуває в Сибіру. В листі мати і сестра плакали, що батько загинув з голоду. Він проклинав Сталіна і більшовицьку партію.

18 лютого 1948 року - у с.Великий Ходачків Козівського району групи повстанців мали бій з відділом МВС. Ворог втратив двох убитими.

18 лютого 1951 року - в с.Ігровиця, Тернопільського району хірург, доктор медичних наук, голова Наглядової ради Тернопільської обласної університетської лікарні Ігор Дзюбановський.

18 лютого 1981 року – у Тернополі помер політв’язень, підпільний священик УГКЦ о.Павло Коваль. У 1954 році, повернувшись з заслання, оселився в Тернополі та 20 років пропрацював муляром у ремонтно-будівельному управлінні №1. У 1958 року на заощадження купив невеликий старий будинок на окраїні м.Тернополя на вул.Білогірській. В одній з кімнат обладнав мініатюрну церкву. В роки перебування на нелегальному становищі він постійно займався душпастирською діяльністю: навчав людей молитов, Божих правд, хрестив дітей,  сповідав й причащав вірних,  вінчав,  ховав померлих,  відправляв Святі Літургії. Поховано його на старій  частині  міського кладовища у м. Тернополі.

18 лютого 1978 року – народився український політик, народний депутат України 7-го скликання, екс-голова Тернопільської обласної державної адміністрації (березень–листопад 2014 р.) Олег Сиротюк.

18 лютого 2014 року – на Київському Майданіу, внаслідок поранення від вибуху гранати під час атаки силовиків поблизу Будинку профспілок, смертельно поранено активіста Євромайдану уродженця с.Дунаїв Кременецького району Олександра Капіноса. Помер під час операції 19 лютого. Посмертно присвоєно звання Герой України.

18 лютого 2014 року – Тернопільський міський голова закликав тернополян до максимальної мобілізації на столичний Майдан. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар