Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 16 лютого

Неділя, 16 лютого 2020 00:00

16 лютого 1860 року - у Чернелеві-Руському Тернопільського району народився священик, етнограф, громадсько-освітній діяч, член-засновник НТШ у м. Львові Ісидор Глинський. Помер 20 квітня 1931 р. у Буцневі.

16 лютого 1867 року - на Гусятинщині народився український письменник, педагог, літературознавець Орест Авдикович (Данило Троян).

16 лютого 1895 року – в с.Залав'є Теребовлянського району народився український етнограф, фольклорист, поліглот Федір Маковський. Працював у канцелярії Української Академії Наук, секретар місцевкому профспілки Народного комі­саріату освіти. Звільнений через переслідування. Покарання відбував у концта­борах Колими і Магадану. Після звільнення збирав фольклорні та етнографічні матері­али для АН України. Від 1956 жив у м. Теребовля. 2 січня 1959 року помер у Львові. Похований у родинному с.Залав'є.

16 лютого 1927 року – в с.Вівся Козівського району народився ук­раїнський громадський діяч у Канаді Лев Бабій. Навчався у Бережанах. 1944 - у дивізії «Галичи­на». Від 1952 - у Ка­наді. Голова станиці Братс­тва вояків УПА в Торонто.

16 лютого 1949 року - у с.Шибалин Бережанського району організовано колгосп. На той час він мав 1018 га угідь.

16 лютого 1950 року - у с.Клебанівка Підволочиського району народився завідувач кафедри географії та методики її навчання ТНПУ, доктор географічних наук, професор Мирослав Сивий.

16 лютого 1954 року – в с.Геленки Козівського народився український науковець і дипломат Маркіян Мальський. 2010 – 2014 рр. - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща. Автор більш як 150-и наукових праць.

16 лютого 1957 року – художник-графік, уродженець Борщівщини Яків Гніздовський одружився у Парижі з Стефанією Кузан, донькою вихідців з України після Першої світової війни.

16 лютого 1980 року - почала працювати Тернопільська обласна бібліотека для юнацтва, тепер обласна бібліотека для молоді. Фонд бібліотеки нараховує 120 тис. примірників документів із різних галузей знань.

16 лютого 1985 року – в Києві народився український футболіст Андрій Баглай. Захисник тернопільської «Ниви». Дворазовий чемпіон першої ліги у складі «Динамо-2», переможець літніх універсіад 2007 та 2009 року у складі студентської збірної України.

16 лютого 1991 року - відбулися спільні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад.

16 лютого 2011 року – у Львові помер український письменник, політв'язень, член ОУН Богдан Йосипович Когут Уродженець с.Конюхи Козівського району. Лауреат літературної премії імені Богдана Лепкого. Похований на Личаківському цвинтарі. Автор збірки «Трилогія» та публікацій у періодичних виданнях. Твори Богдана Когута — а це п'ять томів книг і зокрема трилогія «Під чорними вітрами», «Гіркий присмак волі» та «Оповіді каторжанки» про сибірський табір для українських жінок-політв'язнів. Основна тема — глибокий психологічний аналіз і опис подій тоталітарного минулого.

16 лютого 2015 року - в районі Дебальцевого Донецької області загинув український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз», уродженець Кременецького району Дмитро Лабуткін. У місті Дебальцеве Дмитро провів зйомки та зібрав фотоматеріали для переговорної групи у Мінську. Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Дмитро перебував у БТР, що рухався у складі колони. Поховали героя в с.Білокриниця Кременецького району. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

16 лютого 2017 року - у Архикатедральний Собор УГКЦ м.Тернопіль з особистої захристії Папи Римського із Ватикану привезли унікальну реліквію часів земного життя Спасителя – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа. Святиня була виставлена для привселюдного почитання до 22 лютого.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ