Читайте нас в соціальних мережах

9 вересня. Цей день в історії Тернопілля

Понеділок, 09 вересня 2019 00:00

8 - 9 вересня 1698 року - під Підгайцями польсько-саксонська армія під проводом польного гетьмана коронного Фелікса Потоцького перемогла татарську орду, але татарський набіг зумів зірвати запланований похід короля Августа ІІ проти турків до Молдови.

9 вересня 1753 року - дідич Станіслав Ціолек Понятовський та його син Казімеж у Язлівецькому замку видали привілей для свого міста Язловця, в якому регламентувались права та обов'язки міщан.

9 вересня 1845 року – у с.Баворів Тернопільського району народився галицький науковець-натураліст Марян Алоїз Ломницький. Впродовж всього життя займався ентомологією, палеонтологією та геологією. Опублікував низку праць, з яких найвизначнішими є каталог жуків Галичини та геологічний атлас Галичини.

9 вересня 1900 року - в с.Добриводи на Збаражчині народився професор, фізик Олександр Смакула (на фото). Розробив метод підрахунку електронів, пійманих у пастку під час взаємодії радіації з кристалами, виразивши його відомим науці у цілому світі і названим його іменем - Смакуловим рівнянням або формулою Смакули. Науковці назвали це винаходом сторіччя в галузі оптики. В 1935 р. в Німеччині одержав перший у світі патент на виготовлення просвітленої техніки. Автор багатьох патентів, понад ста ґрунтовних наукових праць. Помер 17 травня 1983 року.

9 вересня 1935 року – народився вчений, кандидат біологічних наук, доцент, ректор Тернопільського педінституту в 1982–1984 роках Іван Бутницький.

9 вересня 1938 року - у м.Коломиї Івано-Франківської області помер драматичний артист, співак оперети, режисер театру, уродженець с.Курівці Зборівського району Микола Бенцаль. Він був другим комедійним актором на західноукраїнській сцені після І. Рубчака.

9 вересня 1940 року - у Тернопільській тюрмі замучений український письменник, журналіст, етнограф, перекладач, критик, уродженець Бережан Франц Коковський. Працював адвокатом у Підгайцях і Бережанах. За часів ЗУНР був комісаром у Козові. Автор збірок віршів «Сердечні струни», «Настрої», «Малим другам», збірника сонетів і терцин, повістей «Марія», «За землю», «Лемківська слава», «Слідами забутих предків», «Вчорашній дань», «Людська вдячність», балади «Над озером». У 1935 році повернувся у Бережани, де посів посаду судового радника.

9 вересня 1949 року – в с.Дарахів Теребовлянського району народився трубач, педагог, заслужений артист України Роман Наконечний. 9 вересня 1959 року – у с.Чернелів-Руський Тернопільського району народвися український історик, археолог Богдан Строцень. Директор дочірнього підприємства Інституту археології НАН України "ОАСУ «Подільська археологія». Досліджує пам'ятки черняхівської та вельбарської культур. Автор публікацій за матеріалами розкопок в археологічних та інших збірниках України та зарубіжжя.
9 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

9 вересня 1984 року – в Афганістані загинув уродженець с. Біла Чортківського району Ярослав Пліщук. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 - загинули.

9 вересня 2013 року – помер актор, народний артист УРСР, уродженець с.Грибова Лановецького району Олександр Гринько. У 1939 р. був обраний депутатом Народних зборів України в м. Львові. У 1941 р. був засуджений до 10 років позбавлення волі. З 1956 р. - актор Львівського академічного українського драматичного театру ім. М.Заньковецької. Він швидко став одним із найвідоміших акторів не тільки м. Львова, а й усієї України. Автор книги «Білі ночі, чорні дні».

9 вересня 2014 року - вийшов перший наказ командира сформованої 44-тої окремої артилерійської бригади, яка, з кінця січня 2015 року, дислокується у Тернополі. Сформована в м.Яворів на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Регулярний підрозділ Збройних сил України. Пройшла бойове злагоджування на Яворівському полігоні, гаубичний дивізіон вже виконує бойові завдання в зоні АТО.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ