Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 9 лютого

Неділя, 09 лютого 2020 00:05
Сторінками історії: 1918 року – Тернопільщина з усією Волинню була визнана за Українською державою, 1920 рік – ліквідовано Чортківську гімназію ім.Словацького 1937 рік - помер письменник Юліан Опільський.
 
9 лютого 1880 року - у Заставцях Монастириського району народився вчений-історик, публіцист і громадський діяч Іван Джиджора. Брав активну участь у галицькому політичному житті. Помер 22 квітня 1919 р. у с. Голгофі Підгаєцького району.
 
9 лютого 1918 року – Терно¬пільщина з усією Волинню була визнана за Українською державою Брестським мирним договором від між УНР і країнами Четверного союзу. Через місяць УЦР прийняла закон про адміністративно-територіальний устрій України. Згідно з цим документом у складі землі Волинь створено Кременецький повіт. 1918-20 на території повіту постійно тривали воєнні дії, її займали німецькі, польські та більшовицькі війська, тому налагодити стабільну діяльність української державної адмі¬ністрації не було змоги.
 
9 лютого 1920 року - влада ліквідувала Чортківську державну гімназію ім.Юліуша Словацького.
 
9 лютого 1937 року  - помер український письменник, уродженець Тернополя Юліан Опільський (Рудницький Юрій Львович). Автор творів «Іду на вас. Історичне оповідання з часів Святослава (960—972)» «Ідоли падуть», «Опирі» («Упирі «Сумерк», «Танечниця з Пібасту» («нарис з староєгипецького побуту»), «Гарміоне» («нарис із життя Чорномор'я під кінець V віку до Христа»); «Сумерк» («повість із XV віку»); «Вовкулака» («оповідання з XI віку»); «Поцілунок Іштари» («нарис зі старовавілонського побуту»); «Школяр з Мемфісу» («нарис зі староєгипецького побуту»); «Тінь велетня» («оповідання із року 1812»), «Діти Одіна». Похований на Личаківському цвинтарі.
 
9 лютого 1945 року - “дільничний уповноважений В-Дедеркальського РВ НКВС Петрушевський, будучи напідпитку, на хуторі Тури розстріляв ні в чому не повинних 6 чоловік селян, забрав їх майно й спалив два будинки”, а його “колега” зі Зборівського р/в НКВС “Бєлофостов, супроводжуючи заарештованих, напився п’яним і розстріляв п’ятьох із них…”.
 
9 лютого 1960 року - народився екс-головний тренер тернопільської «Ниви» та бережанської «Лисоні» Петро Червін.
 

9 лютого 1972 року – в м.Заліщики Тернопільської області народився український військовик, старший сержант батальйону територіальної оборони «Айдар» Збройних сил України Олег Гулько. Загинув над ранок у понеділок 7 липня 2014 біля міста Щастя під Луганськом. Поховали Олега Гулька 10 липня в Заліщиках. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар