Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 7 лютого

П'ятниця, 07 лютого 2020 00:00

7 лютого 1861 року – народився етнолог, священик УГКЦ Ксенофонт Сосенко. Навчався в Академії Мистецтв у Кракові, у Львівському Університеті на теологічному і філософському факультетах. 1888 року висвячений на священника Української греко-католицької церкви, душпастирював у селах Галичини З 1901 року і до кінця життя (1941) був священиком в Конюхах. За свою душпастирську та культурно-просвітницьку працю та захист українського населення 1920 року був арештований польською військовою владою і стояв під загрозою розстрілу. Автор праць: «Про містику гагілок», «Праджерело українського релігійного світогляду», «Культурно-історична постать староукраїнських свят Різдва і Щедрого Вечора». У своїх дослідженнях пов'язував українські релігійні обряди, звичаї, символи, назви й візерунки з староіранськими.

7 лютого 1914 року - у Микулинцях Теребовлянського району народився поет, культурний діяч Канади Мур Дан (Данило Муринка). У 1944 році виїхав до Австрії, де розпочав громадську діяльність серед українців. До Канади прибув 1949 у році. Був обраний секретарем Едмонтонської філії Асоціації Діячів Української Культури, брав активну участь у театральних виставах. Помер у 1978 р. в Едмонтоні. Друкуватись почав наприкінці 50-х рр. Друком вийшли три поетичні збірки "Жаль і гнів", "Скрижалі туги", та "Другоцвіт. Треття збірка поезій".

7 лютого 1939 року – «за видатні успіхи в сільському господарстві, і в особливості - за перевиконання планів основних сільськогосподарських робіт» орденом «Знак Пошани»

нагороджено першого секретаря Тернопільського обласного комітету КП(б) України Івана Компанійця.

7 лютого 1979 року - в с.Вишнівчик Теребовлянського району народився український військовик, солдат 128-ї гірсько-піхотної бригади Володимир Питак.Жив жив у США. У березні 2014 року повернувся в Україну та 2 серпня за мобілізацією пішов захищати Вітчизну. Загинув 25 січня 2015 року в районі Дебальцевого Донецької області. Поховали Володимира у Дарахові. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

7 лютого 1989 року – виходець з Бучаччини владика Павло Василик очолює делегацію до Москви, вимагає від кремлівських можновладців відновлення статусу УГКЦ. Через довірених осіб передає для канцелярії Глави УГКЦ Мирослава Любачівського списки з підписами 35357 віруючих із вимогою відновлення УГКЦ.

7 лютого 1989 року – в Тернополі народився український футболіст, півзахисник і нападник «Ниви» Ярослав Сворак.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар