Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 12 січня

Неділя, 12 січня 2020 00:00

12 січня 1880 року – у Тернополі народився український композитор, диригент, педагог Василь Безкоровайний.

12 січня 1881 року - у с.Коропець Монастириського району народився політичний діяч Марко Каганець. У 1905 р. М. Каганець заснував кредитову кооперативну спілку та читальню товариства «Просвіта», де був її головою. Брав активну участь у діяльності повітових, крайових громадських організацій, народних віч у м. Львові. 6 лютого 1908 р., протестуючи проти фальсифікації передвиборчої боротьби, Марко Каганець був заколотий багнетами.

12 січня 1889 року – у Кутківцях народився військовик, громадський діяч Василь  Болюх. З початком Першої світової війни був мобілізований до австро-угорської армії. Активний учасник національно-визвольних змагань, був першим воєнним командантом Тернополя і повіту, а з переходом УГА за Збруч - Житомира і Проскурова (нині м.Хмельницький). Як сотник УГА брав участь в українсько-польській війні 1918-1919 рр. Із 1935 р. - посол до польського сейму від Тернопільсько-Збаразько-Золочівського округу. Під час Другої світової війни співпрацював з українським підпіллям, згодом еміґрував до Австрії, далі - до Німеччини, а звідти у 1949 р. - до Австралії. На новому місці розвинув активну громадську діяльність, став першим головою Об'єднання українців Австралії. Помер 17 вересня 1955 р.

12 січня 1930 року - у Чернівцях народився заслужений працівник культури України Юліян Кройтор. Був першим директором обласного театру ляльок. Ю. Кройтор - один з організаторів і режисерів перших на Тернопіллі свят пісні й танцю, творчих звітів районів у м. Тернополі, творчих звітів Тернопільщини в м. Києві, багаторічний режисер-постановник обласних масових заходів, свят, фестивалів, оглядів-конкурсів, концертів.

12 січня 1938 року – у Львові помер глава Уряду ЗУНР, уродженець с.Товстеньке на Чортківщині Сидір (Ісидор) Голубович. Працював у Тернополі, де відкрив власну адвокатську контору. Очолював "Просвіту" і "Сокіл", брав активну участь у роботі Подільської ради - української політичної організації краю, у виданні часописів "Подільське слово" і "Подільський голос". У 1911 р. обраний до австрійського парламенту, а в 1913 р. - й до Галицького сейму, очолював у Львові "Центральний банк" і редакцію газети "Українське слово". Державний секретар судівництва в першому уряді ЗУНР, співавтор тимчасової конституції та законів республіки, умов злуки УНР і ЗУНР в соборну Українську державу. З середини грудня, коли уряд перебував у Тернополі, тимчасово виконував обов'язки його голови. 3 січня 1919 р. затверджений УНРадою у Станіславі головою Ради державних секретарів, одночасно обіймав портфелі державних секретарів фінансів і торгівлі та промислу. Від 9 червня того ж року уповноважений із внутрішніх справ Диктатора ЗУНР Є. Петрушевича. Разом із ним у листопаді цього ж року виїхав до Відня. Восени 1923 р. повернувся до Львова, де невдовзі очолив Українську народно-трудову партію, брав участь у підготовці створення УНДО, однак із середини 1925 р. покинув політичну діяльність. Згодом працював адвокатом, спочатку у Львові, а від 1929 р. - у Заложцях (нині смт Залізці) на Тернопільщині. Похований на Личаківському кладовищі у Львові.

12 січня 1940 року – у м.Бучач народився професор математики Політехнічного Інституту штату Нью Джерзі (США) Роман Воронка. Заслужений діяч науки і техніки України 1993 p. Голова Товариства української мови США, співзасновник фонду допомоги дітям Чорнобиля, Фонду допомоги Руху, Фонду допомоги Україні, Координаційного комітету допомоги Україні. Спеціальність: асимптотичні методи в прикладній математиці диференціальних рівнянь з частинними похідними. Знаний у науковому світі як автор формул у математичній генетиці voronka-keller formulae.

12 січня 1971 року – помер уродженець с.Зарваниця Теребовлянського району, вояк Легіону УСС та офіцер Армії УНР, публіцист, редактор, діяч української діаспори Петро Кононович Сагайдачний. Помер  у м. Нью-Йорку (США).

12 січня 1979 року - у Нью-Йорку помер офіцер УГА, педагог, класичний філолог, гімназійний професор, громадсько-просвітній діяч, уродженець Козівщини Роман Чубатий.

12 січня 1989 року – на Хмельниччині народився український футболіст Олексій Притуляк. Деякий час грав у складі команди «Нива» Тернопіль.

12 січня 2008 року – в Канаді помер священик, церковний і громадсько-просвітній діяч у діаспорі, уродженець Зарваниці Іван Гаврилюк.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ