Читайте нас в соціальних мережах

24 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 24 жовтня 2019 00:04

24 жовтня 1762 року – вдова скульптора світової слави Іоана Георга Пінзеля, який жив і творив на Тернопільщині, Єлизавета Пінзелева (з родини Маєвських) втретє вийшла заміж. Пінзель був її другим чоловіком.  У шлюбі в них народилося двоє синів Бернард і Антон.

24 жовтня 1855 року - у с.Товстому Гусятинського району народився польський учений-літературознавець, етнограф Генріх Бегеляйзен. Підготував і видав із власними передмовами твори Ю. Словацького, А. Міцкевича. Автор майже 200 наукових праць. Помер 1 квітня 1934 р. у м. Львові.

24 жовтня 1871 року - у Збаражі народився педагог, доктор філософії, гімназійний професор, громадсько-освітній діяч Андрій Крохмалюк. Помер 24 липня 1943 р. у м. Львові.

24 жовтня 1901 року - у Денисові Козівського району народився український письменник, летун УГА, видатний культурно-громадський діяч Михайло Шарик. З-під пера М. Шарика вийшов роман у трьох томах «Діти війни», автобіографічний роман «З віддалі 50 літ», численні вірші.

24 жовтня 1906 року – уродженець смт.Скала-Подільська Борщівського району польський граф, австрійський дипломат і державний діяч Аґенор Марія Ґолуховський (молодший) пішов у відставку з посади міністра закордонних справ Австро-Угорщини. У 1907 році очолив впливову польську фракцію австро-угорського парламенту. Володів маєтками у Скалі, селах Бурдяківці, Іванків і Лосяч на Борщівщині.

24 жовтня 1914 року - з довідки повітового начальника можна довідатись що у м.Тернопіль, станом на цю дату, проживало 34 тис. чол.

24 жовтня 1921 року - військовий підрозділ Подільської групи перейшов р.Збруч на Східну Україну біля с.Кудринці на Борщівщині; почався Другий Зимовий похід Армії УНР, який завершився 29 листопада.

24 жовтня 1943 року – тернопільські футболісти зі спортивного товариства «Поділля» зіграли футбольний матч із німецькою командою «Будзіян», в якому перемогли з рахунком 2:1. Про цей матч коротенько повідомили на своїх сторінках «Краківські вісті»: «У вільну від розгривок неділю тернопільське «Поділля» зіграло з дуже сильною німецькою дружиною «Будзіян» і виграло по тяжкій і завзятій грі. Гра рівнорядна. Німецький напад дуже швидкий. Воротар «Поділля» знаменитий. Глядачів біля 1 тис.».

24 жовтня 1946 року - Гусятинський військкомат перевіряв документи демобілізованих із Червоної армії жителів села Самолусківці.; хто з чоловіків не мав при собі документів, сплачував 100 крб., ті, у кого вони були, - 50 крб.

24 жовтня 1968 року – у Мюнхені помер географ, етнограф, уродженець с.Суходіл Гусятинського району Михайло Ломацький.

24 жовтня 2010 року – у Тернополі, на розі вулиць Юліуша Словацького та бульвару Тараса Шевченка відкрили пам'ятник бджілці-трудівниці. Архітектор Данило Чепіль, скульптор Дмитро Пилип’як.

Додати коментар