Читайте нас в соціальних мережах

22 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 22 жовтня 2019 00:06
 

22 жовтня 1747 року – в Києві помер український церковний, громадський та освітній діяч, уродженець м.Зборів, митрополит Київський, Галицький Митрополит Рафаїл (в миру Михайло Заборовський). Навчався у єзуїтських школах, потім у Києво-Могилянській Академії. 1723 року призначений обер-ієромонахом Російського імперського флоту. 1725 року висвячений на єпископа Псковського і Нарвського. 1731 року призначений архієпископом Київським і Галицьким. Працював над піднесенням наукового рівня і матеріального стану Києво-Могилянської Академії. За Заборовського збудована Велика Лаврська дзвіниця, добудована дзвіниця Софійського собору. Проведено значні будівельно-реставраційні роботи у Софійському соборі та на його подвір'ї - зокрема, виготовлено грандіозний софійський іконостас (визначну пам'ятку українського бароко), завершено будівництво Будинку митрополита (який набрав вигляду розкішного двоповерхового палацу). Шедевром української барокової архітектури стала Брама Заборовського. Помер 22 жовтня 1747 року. Похований в склепі на території Софійського собору.

22 жовтня 1772 року – помер польський шляхтич, урядник Речі Посполитої, магнат, меценат, власник Гусятина Францішек Салезій Потоцький. Київський, волинський воєвода, крайчий великий коронний, претендент на польську корону. За своє багатство та владу названий «малим королем Русі». Потерпівши невдачі, через зраду російських спільників, з обранням його на польський королівський престол, в Підгайцях скликав своїх прихильників, підписав конфедерацію проти Росії. На третій день московити стояли під Підгайцями, несподівано напали на надворну міліцію Потоцьких. Потоцькі втратили свої війська, четверо з них поїхали до Стамбулу, за посередництвом французького посла де Вергенеса втягнули Туреччину в війну проти Росії.

22 жовтня 1851 року – цісар Франц Йосиф І завершив інспекційну поїздку до Тернополя, яка тривала три дні.  

22 жовтня 1910 року - у с.Товстому  Гусятинського району народився правник, провідник ОУН у Скалатському повіті Дмитро Перешлюга. Загинув у бою з групою МДБ 11 вересня 1948 року у с. Саджівці Гусятинського району.

22 жовтня 1911 року - у с.Мозолівка Підгаєцького району народився адвокат, доктор права, громадський діяч у діаспорі Семен-Ярослав Кальба. Помер 28 серпня 1996 року у м. Торонто (Канада).

22 жовтня 1939 року - депутатом Народних зборів України обраний уродженець Ланівців, згодом - народний артист УРСР, Олександр Гринько.

22 жовтня 1925 року - в с.Жабиня Зборівського району народився український літературознавець, фольклорист, етнограф, бібліограф, мистецтвознавець, краєзнавець Петро Медведик. Опублікував статті, зібрав і видав спомини про багатьох українських письменників, композиторів, акторів, режисерів, художників. Уклав і опублікував покажчики «Бібліографія фонозаписів музичних творів, художнього читання, драматичних вистав на тексти І. Франка та за мотивами його життя і творчості. 1910–1913», «Театральна Тернопільщина. Бібліографічний покажчик», дискографії творів Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Лесі Українки. Співупорядник біо-бібліографічних покажчиків, публікацій про життя і творчість Павла Загребельного, Соломії Крушельницької, Катерини Рубчакової, Дениса Січинського, Якова Струхманчука.

22 жовтня 1943 року – в с.Дорогичівка Заліщицького району народився Герой України Ярослав Іванович Микитин. Заслужений машинобудівник України. Лауреат Премії Ради Міністрів СРСР в області науки і техніки. Академік Академії інженерних наук України.З 1996 року - голова правління ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування». Указом Президента України від 1 квітня 2004 року «за визначний особистий внесок у зміцнення промислового потенціалу України, виробництво конкурентоспроможної на світовому ринку електрозварювальної техніки, багаторічну сумлінну працю» присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

22 жовтня 1944 року - війська НКДБ спалили 45 будинків і розстріляли 10 жителів с.Кривеньке Чортківського району.

22 жовтня 1979 року – у Канаді помер український письменник, летун УГА, видатний культурно-громадський діяч,  уродженець с.Денисів Козівського району Михайло Шарик. З-під його пера вийшов роман у трьох томах «Діти війни», автобіографічний роман «З віддалі 50 літ», численні вірші.

22 жовтня 2006 року – помер засновник та голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, уродженець с.Мізюринці Шумського району, музеєзнавець, етнограф, фольклорист Венедикт Лавренюк.

22 жовтня 2007 року - Іван Стойко написав заяву на ім'я Президента України В.А. Ющенка про відставку із займаної посади голови Тернопільської облдержадміністрації. Таке рішення Іван Стойко прийняв у зв'язку з обранням його народним депутатом України.

22 жовтня 2007 року – з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації звільнено Івана Стойка. В.о. голови ТОДА призначено Юрія Чижмаря.

22 жовтня 2008 року - обласна рада висловила недовіру голові облдержадміністрації Юрію Чижмарю. При цьому Чижмаря в облраді на той момент не було. Два депутати (від «Нашої України» та Української народної партії) оскаржили це та інші рішення облради, прийняті 22 жовтня, в суді. Тернопільський окружний адміністративний суд визнав нечинним сесійне засідання облради 22 жовтня та всі ухвалені на ньому рішення. Наступного дня, коли постанова суду ще не набрала законної сили, Чижмарь звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори до обласної ради. Він мотивував це невиконанням облрадою попередніх судових рішень, зволіканням розгляду низки регіональних програм, передачею в комунальну власність області різних об'єктів, кадровими призначеннями.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар