Читайте нас в соціальних мережах

28 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 28 вересня 2019 00:15

28 вересня 1886 року - у Теребовлі народився вчений-хімік, доктор технічних наук, професор Львівської політехніки й політехнічного інституту в Глівіцах Вацлав Лесняньський. Помер 14 листопада 1956 р. у м. Глівіцах (Польща).

28 вересня 1897 року - у с.Курники Тернопільського повіту народився громадський діяч, меценат Павло Баб'як. Активний учасник національно-визвольних змагань, зокрема брав участь у перебранні українцями влади в Тернополі під час Листопадового зриву 1918 р. та як доброволець УГА в українсько-польській війні 1918-1919 рр., поручник. Після війни, у 1922-1923 рр., перебував у польській в'язниці, згодом працював у повітовому союзі кооперативів у Збаражі, учителював, займався громадською діяльністю. У 1944 р. еміґрував до Австрії, де певний час викладав і очолював українську гімназію в Зальцбурзі. З 1950 р. оселився у США. Працював директором кредитного кооперативу "Самопоміч" і ощадної каси "Певність" у Чикаґо. Був співзасновником і головою Учительської громади, одним із ініціаторів і меценатів будівництва в Чикаґо собору св. Володимира і Ольги. Помер 7 травня 1982 р. у м. Чикаґо.

28 вересня 1906 року - у Львові помер доктор права, суддя, громадський діяч, уродженець с.Глибочок Борщівського району Антін Твердохліб.

28 вересня 1914 року - у Теребовлі помер народився український драматичний актор, уродженець смт.Скала-Подільська на Борщівщині, Василь Юрчак.

28 вересня 1941 року - у Почаївській лаврі висвячений у ієродиякона майбутній єпископ Кіровоградський і Миколаївський майбутній Української Православної Церкви (Московського Патріархату), уродженець с.Великі Фільварки Кременцького району Севастіан (Пилипчук).

28 вересня 1922 року - в с.Вербів Бережанського району народилася учасниця національно-визвольних змагань Ірина Бабуняк (псевдонім «Ніна»). Закінчила курси підвищення кваліфікації студентів-медиків на хуторі Морги поблизу Сільця (нині Підгаєцького району) і скерована окружним медичним референтом на постій у Чортківську округу. 1945 зі соратницею (псевдо — «Леся») потрапила в засідку загону НКДБ; поранена і замучена. Похована у селі Більче-Золоте. Перепохована 1997 року на цвинтарі Теребовлі.

28 вересня 1935 року – у Львові  помер художник, уродженець  с.Товсте Гусятинського району Францішек Городиський.

28 вересня 1936 року – в с.Плесківці  Зборівського району народився український літературознавець, краєзнавець, історик Гаврило Чернихівський. Почесений громадянин міста Крем'янця. Заслужений працівник культури України. Ініціатор створення і автор експозицій 10 музеїв на громадських засадах, 2 з них — «народні» (села Плоске та Крижі, обидва — Кременецького району). Організатор літературно-меморіальних музеїв Уласа Самчука (село Тилявка Шумського району) та Олександра Неприцького-Грановського (село Великі Бережці Кременецького районів), світлиці Уласа Самчука у Кременецькому ліцеї. З ініціативи Гаврило Чернихівського у Кременці перейменовано 66 вулиць, встановлено 30 меморіальних таблиць, у тому числі Р. Бжеському, Борису Козубському, Оксані Лятуринській, Лесі Українці, Михайлу Черкавському та ін. Ініціатор спорудження пам'ятника на могилі поетки Галини Гордасевич. Помер 19 вересня 2011 року.

28 вересня 1941 року -  в с.Москалівка народилася українська театральна акторка, театральний критик Євгенія Пінчук-Серебрякова. . Зазнала переслідувань на національному ґрунті з боку комуністичного режиму у 1980-тих роках (через «неусовершенствование русского языка»). З 1964  - актриса Тернопільського театру. Перша роль у виставі режисера Ярослава Геляса. У 1967 році, разом з чоловіком Володимиром Серебряковим, отримує запрошення від Сумського театру ім. Щепкіна. Народна артистка України, лауреатка премії імені М. Заньковецької.

28 вересня 1991 року – відбулося перепоховання праху уродженця с.Великі Гнилиці Підволочиського району, багаторічного політв’язня ГУЛАГу, діяча ОУН, борця за волю України, керівника Кенгірського повстання Михайла Сороки. Відбувши в радянських концтаборах майже 35 років, він так і не повернувся на волю. 16 червня 1971 р. після другого інфаркту Михайло Сорока помер на руках товариша Михайла Гориня в таборі в селищі Озерній Мордовії (Росія). Перепохований на Личаківському цвинтарі у м. Львові, біля дружини Катерини Зарицької.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар