Читайте нас в соціальних мережах

Як обробляють золото

П'ятниця, 12 липня 2019 01:26
Як обробляють золото
Дорогоцінний метал користується великою популярністю у ювелірів і виробників електроніки, а його запас підкріплює вартість валюти в багатьох країнах світу.

Висока ціна золота пояснюється невеликою концентрацією в земній корі і складністю обробки.

Обробка руди

Золота руда не має нічого спільного з самородками або звичними для нас золотими прикрасами. Це кам'яні брили з жовтуватим відтінком або вкрапленнями, в яких вміст чистого золота не перевищує 100 г на тонну. Найчастіше зміст золота становить 5-10 г на тонну руди.

Золотоносна руда дробиться, сортується і збагачується на комбінатах шляхом ціанування: насип руди зрошується ціанистими сполуками, після чого ті просочуються через товщу і вимивають золото. Рідина надходить у відстійники, де дорогоцінний метал опускається на дно, а розчин повторно використовують. На виході виходить розсипчастий шліх жовтого кольору з вмістом золота близько 90%.

Афінаж

Очищення золота від домішок проводиться в кілька етапів, які відповідають електролітичному способу.

1. Попередньо зі шліху виготовляють анод.

2. Частина шліху розчиняють в суміші азотної і соляної кислот, щоб отримати хлорне золото.

3. Хлорне золото змішують з соляною кислотою і використовують в якості електроліту.

4. У резервуар поміщають анод з золота не нижче 900 проби і катод з пробою 999,9, після чого заливають електроліт і пускають струм.

5. Під дією електрики анод розчиняється і відновлюється на катоді у вигляді золота 999,9 проби.

Великі підприємства також використовують Метод Міллера: через сировину пропускають газоподібний хлор, який вимиває метали, що знижують чистоту золота. Застосовується для сировини, в якому відсутні неметалеві домішки.

Проставлення проб і оцінка якості

Ціна золота визначається на основі проби, яку виставляють після хімічного аналізу: невелику частину сплавленного злитка відправляють в лабораторію, де шляхом багаторівневих перевірок визначають відсоток золота і проставляють пробу. В основному використовують метод спектрометрії: через невеликий шматочок металу пропускають струм, після чого золото випаровується і дає характерний світло, на основі якого роблять висновок.

Число на пробі говорить про те, скільки міліграмів чистого золота в 1 г речовини; залишок являє собою різні домішки. На кожному злитку, який йде з афінажного заводу, стоять проба та клеймо виробника.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ