Читайте нас в соціальних мережах

Показали давню світлину костелу, відомого на всю Тернопільщину (фотофакт)

Четвер, 28 листопада 2019 10:50
Відому візитівку міста Чортків на Тернопільщині й одну з найкрасивіших неоготичних споруд України – Домініканський костелу – можна побачити на давній світлині.

Стару знімку знаної споруди опублікували у Фейсбук-спільноті «Мандрівка Старим Кордоном». Фотографію зробили приблизно в першій половині ХХ століття, про що свідчить колір та незначна потертість зображення. На світлині можна побачити, що споруда не сильно змінилася з часом. Тож же фундамент із тесаного каменю, світлі піщані блоки, різнобарвна цегла, а також декоративні різьблені елементи на фасаді, який має три стрімкі вежі. Центральна триярусна вежа прикрашена численними різьбленими елементами, у центрі яких – обов'язкова для костелів вітражна троянда над входом до храму. Особливістю будівлі також є її дах, вкритий червоною черепицею із візерунком, схожим на вишиванку.

Можна також побачити, що в тодішні часи вулиця Чорткова була ще не надто електрифікована. В кадр потрапляє низка дерев’яних стовпів, розміщених поблизу пішохідної зони. На вулиці біля костелу можна побачити людей.

Цікаво, що в часи Першої світової храм на Тернопільщині дивом вистояв та не зазнав серйозних ушкоджень. А в післявоєнні роки, коли до Чорткова повернулася польська влада, внутрішнє оздоблення доповнив оновлений вівтар та амвон (місце для проповіді), а також новий орган. Проте, вже перед Другою світовою у місто прийшли радянські війська і монастир та храм припинили своє існування. Після війни з костелу зробили склад для добрив, попередньо вивізши із нього усі цінності. Лише наприкінці 1980-тих Домініканський собор повернули громаді, на кошти якої й відновили його внутрішнє оздоблення.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ