Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі з’явився справжній миловар

П'ятниця, 05 вересня 2014 16:45
Тернополянин Костянтин Валігура більше року не купує мила. Він навчився виготовляти його сам. Варить мило у спеціальному костюмі, коли нікого немає вдома. Навіть кота зачинає в іншій кімнаті. Виявляється, цей процес може нашкодити людині. Але результат – вражає.

 Не шукає легких шляхів

Костянтин завжди цікавився натуральним харчуванням, разом з тим намагався купувати натуральні органічні зубні пасти і мила. Що до останніх не завжди те мило, яке купував, ідеально підходило для нього. Одного разу випало познайомитися з людьми, які згодилися розповісти усі тонкощі та секрети миловаріння. Спробував і з того часу це його хобі. Мило варить ось уже більше року.

«Найпростіший варіант приготування мила – дитяче мило перетерти, розтопити на водяній бані і додати туди різні добавки – ефірні олії, відвари трав. Подібний варіант – купувати основу для мила, також топити її на водяній бані і додавати олії за типом шкіри. Та в обох варіантах неможливо проконтролювати склад основи. Є основи зі всіма шкідливими речовинами, такими як лаурил сульфат, консерванти. Хоча, є і органічні. У будь-якому випадку, краще приготувати власну основу. Так я і роблю» - розповідає Костянтин.

В основі – хімічна реакція

Сам процес варіння мила – це нейтралізація лугу і кислот. Тобто береться чистий луг, для твердих мил NaOH , для рідких KOH. Роль кислот у цій хімічній реакції відіграють олії. І при з’єднанні чистого лугу з оліями ми получаємо твердий кусок мила. «Олій завжди повинно бути більше, ніж лугу. Це все вираховується на спеціальних калькуляторах. Щоб пройшла реакція омилення всіх олій. Є базові олії, які ми з’єднуємо для одержання основи. Олії по типу шкіри додаються спеціально в надлишку, це той надлишок, який буде залишатися на нашій шкірі коли ми милимо руки» - каже Костянтин Валігура.

Чистий луг замовляє у спеціалізованих магазинах.. Для основи використовує оливкову, кокосову, пальмову, каріте, какао, касторову та інші олії. «В принципі, всі олії, які вам відомі, можна додавати у мило. Улюблена – олія каріте, бо вона робить мило м’яким. Також гарно зволожують жожоба, арганове масло, макадамії, абрикосових кісточок, мигдальна. Ці олії додаю в «надлишок» щоб доглядали за шкірою» - розповідає миловар.

Мило варить у спеціальному захисному комбінезоні

Без лугу мило зробити неможливо, але луг у чистому вигляді може роз’їсти шкіру. Тому не можна братися за миловаріння не знаючи всіх нюансів техніки безпеки. Це може бути шкідливо для людини. Тому для того, щоб зварити мило, хлопець сам залишається вдома, навіть кота закриває в іншій кімнаті.

«Олія з лугом нагріваються до однакової температури, не більше сорока градусів, тоді з’єднуються два компоненти. Після цього потрібно перемішувати суміш, найкраще це робити вручну, в залежності від масел, від однієї до трьох годин. Вкінці відбувається реакція омилення і мило починає гуснути. Лише після цього його можна розлити у форми. За добу викласти. А до своєї кондиції мило доходить щонайменше місяць часу» - каже Костянтин.

Це був холодний спосіб приготування мила. Є ще гарячий спосіб. При ньому мила треба довести до високих температур і весь процес може зайняти 5-6 годин. Але мило буде готове відразу наступного дня. Але при сильному нагріванні багато корисних властивостей втрачаються.

Домашнє мило має малий термін придатності

Варячи мило треба враховувати, якого ефекту ви від нього чекаєте. Якщо додавати більше кокосового масла мило буде більше пінитися але сушитиме шкіру. Найбільше дається в основи оливкова олія. Можна мило навіть на 100% зробити з оливкової олії, таке буде ідеальним для дітей. «В надлишок додаються масла, які гарно зволожують шкіру – жожоба, макадамії. Якщо шкіра суха, таких масел треба додавати більше. Можна також додавати різні добавки. Популярними є глини, через велику кількість мікроелементів. Для сухої шкіри добре підходить біла і рожева глини. Зелена і чорна глина підходять для жирної. Можна також додавати вівсяну муку, корицю, каву як скраб, шматочки сушеної ламінарії» - каже Костянтин Валігура.

Ароматизатори не використовуються, ними служать ефірні олії. Мінус – вони не довго тримають запах, за 2-3 місяці мило трішки втратить запах. В якості природних барвників – морквяний фреш, спіруліна, сік петрушки. В середньому термін придатності близько 6 місяців. Якщо використовувати соняшникову олію (вона швидко гіркне), тоді термін придатності буде меншим.

Варити мило – захоплення не з дешевих

Мило ручної роботи, у якому навіть основа приготована з екологічно чистих складників, дорожче, ніж магазинне мило. Його собівартість висока. Один великий шматок вартуватиме миловару приблизно 150 грн. Також таке мило швидше змилюється, адже не містить стабілізаторів. Все залежить від вартості олій і добавок у складі. «Я його розрізаю на менші шматки вагою по 80 грамів. Коштує такий шматок 25-30 гривень» - каже Костянтин Валігура.

Сам любить користуватися  дьогтярним милом. Каже, люди діляться на два типи: тих, хто зовсім не сприймає різкий запах такого мила і тих, кому він подобається.  Дьогтярне мило – хороший антисептик і дуже гарно очищає шкіру. Процес варіння той самий. Вкінці  додається чистий дьоготь. В милі його 5%» - розповідає миловар.

На цьому зупинятися не планує, адже любить експериментувати. Готував тверде мило для волосся, в склад якої додав органову олію, вона дуже корисна для волосся. Хоче приготувати мило з коконом шовкопряда. Це мило буде найніжнішим, шовковисте на дотик.

Шкіра – орган, який потребує догляду

Люди повинні усвідомлювати, чому виникають ті чи інші проблеми зі шкірою. Шкіра не просто наша оболонка а дзеркало всього організму, окремий орган який виконує декілька функцій: дихальну, видільну, захисну, переконаний миловар. «Люди стикаються з різними проблемами, серед яких найбанальніші – це жирна і суха шкіра. Обидві проблеми через нестачу корисних речовин, порушення обміну речовин, погане засвоєння вітамінів і мікроелементів, все це в основному проглядається на фоні зашлакованості організму від їжі яку ми їмо і повітря яким ми дихаємо. Нажаль це стосується 99% людей точно. Використовуючи ще косметичні засоби які містять різноманітні шкідливі речовини, ми загострюємо цю проблему. І, як наслідок, все відбивається на нашій печінці й інших органах. Отож при проблемах зі шкірою треба це усвідомлювати і доглядати за нею за допомогою натуральної косметики» - радить Костянтин.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ