Читайте нас в соціальних мережах

Свічки тернопільської майстрині Катерини Крупніцької сяють зсередини

Середа, 27 серпня 2014 16:40
Свічки за технікою майстрів ХІХ століття виготовляє тернопільська майстриня. Художниця Катерина Крупніцька менш, ніж за рік, освоїла мистецтво. Тепер щоразу додає нові, власні елементи. Робить їх з любов’ю і називає оберегами.

 

Мистецтво з минулого

Катерина Крупніцька – художниця за освітою. Пригадує, завжди любила малювати свічки.

«Свічка є символом життя, світла, символізує духовність. Використовуючи свічку можна очистити свою енергетику, душу, очистити свої думки. Тому, коли я побачила, як виготовляється різьблена свічка, я просто не могла бути спокійною» - каже майстриня.

Місяць збирала інформацію з різних джерел про різьблення свічок, дізнавалася, де можна придбати матеріали, освоїти ремесло. Перші свічки вимагали кращого результату. Допомогла наполегливість. Поступово дівчина навчалася. Свічки виготовляє за технологією майстрів ХІХ століття, що працювали в стилі бароко. Візерунок створюється зовні, а при горінні отримуємо ефект, наче свічка сяє зсередини, як старовинний ліхтарик.

Щоб зробити свічку – треба добре підготувати робоче місце

Процес виготовлення свічки вимагає від майстрині ретельної підготовки. все починається з форми, яка згодом стане основою свічки. Вона може бути п’яти, шести, восьмизіркова. «Спочатку у форму прикріплюється гніт, потім заливається розплавлений парафін, іноді додаю ароматизатор. Після того, як форма висохне, це займе десь 5-6 годин, можна приступати до створення свічки» - розповіла Катерина.

Для цього форму занурюють у ємність з розплавленим парафіном різних кольорів. Майстриня наперед продумує, поєднання яких кольорів буде у свічці. Це, зізнається, найскладніше. Потім у задуманій послідовності занурює свічку в різнобарвні парафіни.

«Все залежить від настрою. Буває, один день працюю – серія виходить таких світлих, ясних відтінків. Інколи – свічки виходять яскравіші. Це своєрідна імпровізація, яка залежить від настрою» - каже майстриня.

Занурення в парафін має бути не випадковим. Щоб досягти ефекту красивих переходів потрібно знати основи кольорознавства. Тому, перед тим як братися за таку роботу, потрібно ознайомитися зі змішуванням кольорів.

Сучасні технології в поміч

Колись основною сировиною для свічки був віск, який намагалися зафарбовувати природними барвниками. Сьогодні – є велика палітра кольорів, якісних матеріалів.  Для створення свічок Катерина використовує парафін. Сировину замовляє за кордоном. Вітчизняного виробництва купує хіба гніт.

Розігріті парафіни різних кольорів – звичне робоче місце для дівчини. Продумавши наперед послідовність починає занурювати основу у різні кольори. Після того, як занурила свічку у розігрітий віск – охолоджує її у воді, витирає ганчіркою. «Для того, щоб колір на свічці потім був помітний, занурити потрібно 35-40 разів. Це залежить від температури парафіну. Чим вища температура парафіну – тим більше шарів потрібно набрати. Щоб свічка вийшла гармонійною потрібно знати, які кольори між собою змішуються» - вважає Катя.

Ціни на свічки залежать від їх розмірів, тобто від кількості затрачених матеріалів . Найменша - 65 грн, найбільша -130 грн. .

На різьблення – не більше 10 хвилин

Коли кольори поєднані, починається процес різьблення свічки. На нього у майстрині не більше 10 хвилин, інакше парафін застигне і буде тріскати в руках. «Канцелярським ножем починаю різьблення від низу і до верху. У цей момент свічка відкриває усю свою кольорову гамму» - говорить Катерина Крупніцька.

Процес неможливо описати словами. Надрізи майстриня закручує, вигинає, викладає, утворюючи дивовижну композицію з екзотичних квітів, візерунків, тощо. Поки парафін теплий – можна виправити недоліки. «Раніше в моїх роботах переважали квіткові та рослинні елементи, які символізували весну, літо, сонце, жнива тощо. Зараз я вдаюся до виконання робіт на новорічну та різдвяну теми. В моєму доробку появилися свічки у формі стилізованих ялинок, які по вигляду нагадують вироби із кераміки. При їх виготовленні я використовую різні техніки різьби. В моїх роботах почесне місце займають свічки у вигляді ангеликів, різних за розмірами та забарвленням. Свої свічки я прикрашаю різними бусинками і іншими декоративними елементами, що надають їм вишуканості та святковості» - каже майстриня.

Свічка – оберіг, вважає майстриня

Готова свічка важить близько 600 грамів, хоча бувають і більші. Майстриня каже, вкладає в роботи позитив, добрі наміри, тому свої свічки вважає оберегами і хоче: «Свічки використовують, не лише як джерело світла. Різьблена свічка – чудовий елемент декору. При запаленні свічка сяє зсередини. Після того, як згорить повністю – їй можна дати нове життя, вклавши в отвір всередині нову, звичайну господарську свічку. Такі роботи піднімають настрій, звеселяють душу, особливо в той момент, коли крізь прорізі в запаленій свічці дивне сяйво та аромат наповнюють приміщення. в такі моменти приходить спокій та відчуття гармонії в житті».

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

+1 #1 Мария 23.11.2015, 14:40
Як можна купити свічки Катерини Крупнницької.Ні як не можу знайти її продукції в інтернеті. заздалегіть Вам дякую.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ