Читайте нас в соціальних мережах

Сьогодні Тернопільщина відзначає річницю з дня утворення області

Вівторок, 04 грудня 2018 12:30
Фото: інтернет-спільнота "Тернопільська область" Фото: інтернет-спільнота "Тернопільська область"
4 грудня 1939 року була утворена Тернопільська область. 

Тернопільська область разом із Львівською та Івано-Франківською – частина історичної території Галичини. Цей західноукраїнський регіон внаслідок різних політичних подій, що призводили до поділу українських земель, знаходився у складі інших держав.

Історія

Починаючи з XIV століття він перебував під владою Польщі, Литви (1349-1772), Австрії (1772-1918), Росії (1809-1815), Польщі (1918-1939), Радянського Союзу (1939-1991). З 1939 р. знаходилася у складі УРСР, з 1991 р. по теперішній час – держави Україна.

Щодо сучасних років, то варто зазначити, що Євромайдан у Тернопільській області і Тернополі зокрема був одним із найчисельніших та найактивніших на Західній Україні. Десятки тисяч тернопільців збиралися на велелюдні віча як у обласному центрі, так і в районних центрах, містах і селах краю.

Тисячі тернопільців були активними учасниками протестів у столиці. Під час протистоянь 18–20 лютого 2014 року серед загиблих були й активісти з Тернопільської області.

Область налічує 17 районів та 18 міст, з яких 4 – Тернопіль, Бережани, Кременець та Чортків – міста обласного підпорядкування.

Тернопільщина – найбільш україномовна область у країні, у 2001 році 98,8 % населення визнали своєю рідною мовою українську.

Населення

Чисельність населення в області, за оцінкою на 1 жовтня 2018 року, становила 1047,6 тис. осіб, у тому числі в міських поселеннях – 473,5 тис. осіб та в сільській місцевості – 574,1 тис. осіб.

Станом на 1 січня 2018 року в Тернопільській області проживало 174 людини у віці 100 років і старше. Своє 100-річчя відсвяткувало 113 жінок та 61 представник чоловічої статті.

Фестивалі

На Тернопільщині проходить понад 25 різних фестивалів, найвідоміші з яких: фольклорно-обрядове дійство «Маланка» (с. Горошова), книжковий фестиваль "ДжураФест (Тернопіль), кулінарний фестиваль «Вареник-Фест» (Збараж), фестиваль Бережанського замку (Бережани), мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина» (с. Стіжок), «Червоне-фест» (с. Нирків), свято народних ремесел, фольклору та хореографії «Тернопільські обереги» (Тернопіль), фестиваль мистецтв «Забави у княжому місті» (Теребовля), кулінарний фестиваль «КоропФест» (смт Коропець), мистецько-розважальний фолк-рок фестиваль «На хвилях Серету» (Залізці), всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» (урочище «Бичова» поблизу міста Монастириська), фестиваль стрілецької та повстанської пісні «Дзвони Лисоні» (Бережани), фольклорно-мистецький фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» та кулінарний фестиваль борщу «Борщ'їв» (Борщів), всеукраїнський фестиваль-конкурс козацької пісні «Байда», фестиваль народного танцю «Червона калина» (Тернопіль), всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» (Тернопіль), міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bezz» (Тернопіль), Міжнародний «Мистецький фестиваль «Ї» (Тернопіль) та інші.

Пам'ятки культури

На території Тернопільської області розташовано: 426 пам'яток археології (з них – 6 національного значення), 1673 пам'ятки історії (з них – 1 національного значення), 1315 пам'яток архітектури та містобудування (з них – 180 національного значення), 164 пам'ятки монументального мистецтва.

До Списку історичних населених місць України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 р. за № 878, включено 30 населених пунктів Тернопільської області: Бережани, Борщів, Бучач, Вишнівець, Гримайлів, Гусятин, Залізці, Заліщики, Збараж, Зборів, Золотий Потік, Козова, Копичинці, Коропець, Кременець, Ланівці, Мельниця-Подільська, Микулинці, Монастириська, Підволочиськ, Підгайці, Почаїв, Скала-Подільська, Скалат, Теребовля, Тернопіль, Товсте, Хоростків, Чортків, Шумське.

За матеріалами "Вікіпедії"

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар