Читайте нас в соціальних мережах

Тернополяни побачили драму про війну на Донбасі, яку знімали навіть під обстрілами

Неділя, 04 березня 2018 18:41
Воєнну драматичну стрічку «Іній» про військові баталії на Сході України, поставлену литовським режисером Шарунасом Бартасом, презентували 3 березня у тернопільському кінотеатрі «Сінема Сіті».

«Іній» - історія про литовця Рокаса, якому одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити — і зрозуміти — справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами. Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни.

За долею Рокаса із глядацької зали слідкувал й продюсер компанії «Татофільм» Андрій Ящишин, голова Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра, координатор фільму, полковник ЗСУ Микола Цибулько та актор - підполковник ЗСУ Олексій Мазепа, які завітали до Файного міста на прем’єрний показ.

— Хочеться багато сказати не тільки про «Іній», але й про режисера стрічки Шарунаса Бартаса, адже саме його ідея лягла в основу "Інію". Це один із знаних та культових європейських режисерів, який показав події в Україні очима іноземця. Ми повинні розуміти, що «Іній» — це не «мило» чи екшн. Хоч фільм не надто популярний, проте він культовий, адже має власну глядацьку аудиторію. Це досить специфічні «неамериканські» глядачі, які вміють думати, по-«філософськи» правдиво оцінювати сюжет. Зауважу, що стрічку непросто дивитися, адже люди не завжди є готовими до такого кіно, — поділився Андрій Ящишин.

Кінорежисер наголосив, що Шарунас Бартас, осмислюючи українські реалії, доносить до глядачів власне уявлення війни. Тільки режисер це робить не поверхнево чи помилково, а правдиво показує події, які побачив в Україні за місяці спостережень за воєнними баталіями.

Розмову підтримав і безпосередній учасник антитерористичної операції Олексій Мазепа, який також долучився до проекту фільму.

— Під час зйомок протягом п’яти днів ми працювали в зоні проведення антитерористичної операції, а дві доби на передовій. Щодо «Інію», додам, що у фільмах про війну ми звикли дивитися переважно на танки, літаки, стрілянину, проте в цій стрічці ви цього не побачите. Ми дуже радіємо, що режисеру добре вдалося показати, що українські військові – це хлопці, які готові прийти на допомогу навіть незнайомій людині. Знову ж, стрічка розвінчує міф, що наші вояки – не ті люди, яких у ЗМІ висвітлює російська пропаганда, — поділився пан Олексій.

Військовий додав, що українська війна, з погляду Шарунаса Бартаса, як на екрані, так і в дійсності, аніскільки не відображає романтичні, а навпаки – абсолютно трагічні та жорстокі реалії.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ