Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі закликають зробити щеплення від ще однієї небезпечної хвороби

Четвер, 25 січня 2018 13:10
Після спалаху кору українців може спіткати нова хвиля бактеріальної інфекції. На цей раз медики прогнозують спалах дифтерії.

– У зв’язку з небезпечністю хвороби та низьким рівнем охоплення щепленнями в Україні, МОЗ рекомендує вакцинацію для дітей і ревакцинацію для дорослих. Для лікування дифтерії в Україні наявна протидифтерійна сироватка. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років), – повідомляє Управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації.

Відомо, що під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Тернополянам нагадують, що вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.

– Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість в місці ін'єкції або невелике підвищення температури, це звичайне явище, – йдеться в повідомленні.

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ