Читайте нас в соціальних мережах

Сотні людей долучилися до грандіозного молебню та освячення на набережній Тернопільського ставу (фоторепортаж)

П'ятниця, 19 січня 2018 14:17
Традиційний міжконфесійний молебень та освячення води біля підніжжя хреста, встановленого на честь 1020-річчя Хрещення України, відбулося 19 січня у день одного із найбільших річних християнських свят – Хрещення Господнього.

На величному заході десятки  греко-католицьких, православних і автокефальних отців долучилися до урочистого молебню та привітали тернополян зі святом Водохреща.

Кожного року ми переживаємо Богоявлення Господнє, черпаючи у свято йорданську воду в дуже особливий спосіб. Також колядуючи цього дня і прославляючи Христа, ми об’єднуємося навколо нього. Син Божий стає центром нашого життя, а свята вода є видимою ознакою Божої благодаті, яку Всевишній хоче передати людям. Тож варто кожному почерпнути цієї благодаті, нехай вона прийде нині у всі домівки, хай оздоровить тих, хто хворіє, хай потішить тих, хто сумує, хай додасть сили тим, хто її немає, — поділився Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк).

Владика наголосив, що сьогодні головна молитва тернополян буде звернена до українських захисників, які зараз перебувають під обстрілами.

До привітань долучилися й представники місцевої влади, які також були присутні на грандіозному заході. Зокрема, міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив на незмінному вагомому значенні свята, попри зміну історичних подій, появу інновацій.

Щороку в день, коли охрестився Ісус Христос, ми збираємося, щоб освятити воду в наших водоймах. Проходить багато років і науковці здійснюють відкриття, зявляються нові технології, проте незмінними залишаються прагнення зберегти українські традиції та цінності. Сьогоднішнє свято є одним із найважливіших наших національних традицій, адже це свято стосується всіх християн. Це свято перемоги добра над злом, піднесення світла над темрявою. За народними повірями, цього дня йорданська вода має цілющі властивості. Саме тому ми кожного року вранці зі священиками освячуємо воду із водопровідних насосних станцій на Тернопільщині, щоб у всякому домі потекла йорданська вода, — поділився Сергій Надал.

Сергій Віталійович побажав кожному мешканцю Файного міста, щоб освячена вода змила всі болі людей та принесла в кожен дім мир, злагоду, добро, любов та благополуччя.

Наголосив на важливому цілющому значенні йорданської води і голова Тернопільської облради Віктор Овчарук.

— З допомогою Всевишнього ми посвяткували народження Ісуса Христа, свято обрізання Господнього і пам’ять св. Василія Великого. А сьогодні ми маємо особливу нагоду не тільки напитися освяченої води, але й зануритися в йорданську воду, яка охрестила Сина Божого. Я вірю в цілющу і всеперемагаючу силу цієї води, завдяки якій ми нарешті здобудемо мир на рідній Україні. Нехай її кожна крапля лише примножить наше тілесне та духовне здоров’я, — побажав тернополянам Віктор Овчарук.

Після загальних звернень, священнослужителі провели Чин великого освячення, після чого кожен тернополянин міг зачерпнути з великого бідона освяченої води. Після церемонії студенти Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого розважили тернополян «Меланкою».

Додати коментар