Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі презентували трьохтомник про Атлантів-волонтерів (фото)

Середа, 09 серпня 2017 19:02
Письменник, журналіст, волонтер та завзятий патріот Степан Герилів представив у Тернополі дві збірки оповідей про доброчинців із Бердянська, які викликали неабиякий резонанс серед читачів.

Хоч трьохтомник «Наші Атланти» розповідає про волонтерську діяльність людей з Бердянська, у збірках йдеться і про інших доброчинців. Світлинами, короткими повідомленнями з «Фейсбуку»,  замітками, поетичними рядками автору вдалося передати всю щирість та жертовність праці багатьох інших волонтерів з України та з-за кордону, які передають для АТОвців численні вантажі гуманітарної допомоги.

-   Коли я почав писати Першу книгу «Наші Атланти: Жертовність во ім’я спасіння», то думав, що це буде лише одна книжка, та потім у Мелітополі довелося видати другу і третю книгу. Четверту книгу про Атлантів я вже не писатиму, тому що морально важко.  До того ж, я й так багато сказав про героїв-волонтерів, вклавши у розповідях світлини та коментарі. Презентував я свої книги по селах, бібліотеках, школах України, і рідко коли ми виходили звідти з «пустими» руками . Із презентацією цих книг я побував у всіх школах і бібліотеках Бердянська. В одній із шкіл до мене підійшов хлопець і попросив: «Подарите мне книгу, потому что мой отец и брат на войне». Мені одразу ж спазмами стиснулогорло – як такій дитині не подарувати книгу. Подібних прикладів назву ще багато,  і саме для цього варто писати книжки, - поділився Степан Герилів.

 Серед героїв збірок письменника є і дівчинка з інвалідністю із Івано-Франківщини, яка вишиває бісером ікони, і пенсіонери з Бердянська, які жертвують для вояків навіть «закрутки».

-   Люди, про яких я розповідаю у своїх збірках є особливими найперше щирістю, добротою. Майже два роки тому до нас  на «Фейсбук» написала дівчинка Ольга Лукань. Ця дитинка з дитинства не може ходити, проте вишиває чудові ікони та надсилає волонтерам гроші з продажі цих ікон., У моїх книжках є реальні розповіді від десятків людей, яких зараз уже немає в живих. Особливо мене вражають російськомовні люди, які приносять волонтерські пакунки. Вони називають тільки ім’я, а прізвище вказувати не хочуть. Я ніколи не міг подумати, що в Бердянську нам вдасться підняти велику хвилю патріотизму серед російськомовних людей. Мені дуже приємно, що до нас приходять навіть старенькі люди, приносячи чи компот, чи варення зі словами: «Отдайте ребятам, фамилии не надо», - розповів письменник.

Автор із теплотою згадав про редактора трьох його книжок Михайла Зубика, жартуючи, що якби не він, книги вийшли б напівсліпі, напівкриві та напівгорбаті. Письменник зазначив, що Михайло Васильович настільки гарно вміє обробити текст – перевіряє кожну крапку і кому, що книжки стають ідеально літературно «вилизані».

-   Сьогодні Степан Герилів презентує другу і третю книжку свого тритомника «Наші Атланти». Перша книга «Наші Атланти: Жертовність во ім’я спасіння» була видана у 2015 році у видавництві «Навчальна книга – Богдан» і презентована у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Завершуючи дану збірку, письменник сподівався, що це буде єдина книгою про Атлантів. Степан Миколайович думав, що війна закінчиться, і нагальної потреби надавати допомогу бійцям на передовій та по шпиталям не буде. На превеликий жаль, боротьба за нашу незалежність триває, і потреба в допомозі для бійців є значною. Об’єднання «Наші Атланти» продовжує свою діяльність, а Степан надалі викладає у Фейсбуці літописні рядки про кожен день нашої роботи. Так вийшла друга і третя книга нашої документальної історії про Атлантів, - поділився товариш Степана Герилова та редактор трьохтомника «Наші Атланти» Михайло Зубик.

Товариш зізнається, що редагувати «Атлантів» було для нього просто, проте, водночас, і складно. Просто, тому що редактор знає стиль товариша, з яким учився у ЛНУ ім. Франка на факультеті журналістики. Складно,тому, що написане – це живий гарячий матеріал, а сам Степан є енергійним і рвучким чоловіком, який одразу викладає слово на папір. Складно було й тим, що, читаючи написане, важко переживати описані у книзі страждання бійців та вболівання людей, які жертвують для героїв останнє.

Про автора «Атлантів" Михайло Васильович розповідає, що це дуже патріотично налаштована людина. У під’їзді він якось пофарбував лавку в синьо-жовтий колір, то сусідка підходила потім до нього питати, чи зосталося у Степана ще фарби. Бабуся, за прикладом сусіда, схотіла пофарбувати двері в синьо-жовтих колір. Навіть у Бердянську, де майже все населення російськомовне, Степан Миколайович міцно тримає свою українську національну лінію. В розмові чоловік не хоче поступатися російськими словами, тож російськомовному співрозмовнику доводиться переходити на українську мову.

Анна Семенків 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ