Читайте нас в соціальних мережах

У прес-клубі говорили про прозорість влади та навчали тернополян знаходити доступ до будь-якого комунального майна (фото)

Вівторок, 08 серпня 2017 23:02
8 серпня в Тернополі пройшов круглий стіл, де за участю міського голови Сергія Надала експертами обговорювали доступ громадськості до відкритих даних та розповіли про нову програму Open data.

 Представники центру громадського контролю «Дій!» спільно з очільниками MagneticOne Municipal Technologies та міським головою Тернополя Сергієм Надалом провели круглий стіл «Прозорість влади: новітні рішення на основі відкритих даних», де через журналістів залучали тернополян користуватися відкритими даними із громадських ресурсів.

Саме завдяки розбудові в Тернополі  мережі моніторингових центрів та впровадженні програм для відкритого доступу до інформації , будь-який житель Тернопільщини зможе відчути себе власником комунальної установи чи прослідкувати за рішеннями, які приймають управлінці.

— Основним завданням впровадження відкритих даних є створення максимально відкритої, прозорої публічної діяльності міста Тернополя. Це завдання не є роботою одного дня, адже створення системи потребує завантаження багатьох даних та підключення багатьох людей. Тернопіль став одним із перших міст, яке долучилося до програми Прозоро, отже ми зробили вже великі кроки до успіху. В Тернополі також працює програма Відкрите місто, працює й Відкритий бюджет, Громадський бюджет та багато інших відкритих даних, які на сьогодні громадськість може бачити, використовувати та давати свої пропозиції. Багато суперечок точилося навколо того, яким має бути єдиний реєстр комунального майна міста, адже раціональне його використання – це перша дохідна частина бюджету, – наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Сергій Віталійович висловлює подяку громадській організації «Дій!» та  MagneticOne Municipal Technologies, які дали реальні пропозиції та зробили велику роботу по впровадженню в Тернополі спільного проекту чеської організації People in Need  та ВГО Центр UA. Суть даної програми полягає у внесенні до електронної бази даних реєстру комунального майна.

Даний проект частково фінансується за кошти міського бюджету, частково за гроші  ГО «Дій!», яка зібрала всю необхідну інформацію та внесла її до бази даних. Міський голова наголосив, що на реалізацію проекту з міського бюджету виділено приблизно від 30 000 – 50 000 гривень, і ця сума є дуже низькою в порівнянні з іншими містами України, які також впроваджували даний проект.

Окрім обговорення проекту, у прес-клубі для учасників та журналістів презентували загальний  вигляд інтерактивної електронної карти, до якої матимуть доступ усі без винятку мешканці Тернопільщини.

— Інтерактивна карта – новітній спосіб безбар’єрного та прозорого контролю над комунальним майном. Ця карта також буде доступною кожному жителю міста, тому що вона чітко і наглядно відображає всі дані по управлінні майном. Інтерактивна карта являє собою набір розташування різних комунальних об’єктів, які улаштовуються за певними фільтрами. Тут є реєстр комунальної власності, вільні площі для забудови, тут можна зазначати і орендарів, і боржників. Тобто, якщо інвестор хоче кудись вкладати кошти, він може побачити карту, об’єкт, відповідно, вибрати вільне приміщення. На карті можна відобразити як звичайні об’єкти комунальної власності, так і стратегічні об’єкти .  Тут чітко відображено, за яким управлінням яке майно закріплено,–– детально ознайомила гостей з картою директор MagneticOne Municipal Technologies Катерина Бігняк.

Оцінюючи ефективність контролю за об’єктами комунальної власності за рахунок інтерактивної карти, менеджер з комунікації Мережі центрів громадського контролю “ДІЙ!” та тренер з Open Data ГО Центр UA Юлія Решітько зазначила, що по карті можна визначити навіть середній бал ЗНО за 2017 рік у певному навчальному закладі.

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ