Читайте нас в соціальних мережах

Василь Тадеєв: «Людина – це дріб, в якому чисельник вказує на те, як тебе оцінюють інші люди, а знаменник показує, як ти себе оцінюєш»

Четвер, 27 липня 2017 21:29
До тернопільського «Дому книги» 27 липня завітав письменник, перекладач, доцент кафедри математики ТНПУ та ще й любитель «хорошої» погоди Василь Тадеєв, аби поговорити з тернополянами про найменш обговорювані серед ЗМІ науки.

 Попри те, що точні науки не кожному під силу, а тим паче не кожному зацікавлять такі науки, тернопільський фізик та математик Василь Тадеєв зумів зробити фізику, алгебру та геометрію цікавою для читача. Серед перекладацького доробку письменника неабиякою популярністю користуються такі відомі переклади, як «Захоплююча фізика», «Захоплююча алгебра» та  «Захоплююча геометрія».

-   Найбільше любові та натхнення я вклав у книжку «Захоплююча фізика» тому, що за спеціальністю є математиком. Бути математиком була моя школярська мрія. З дитинства я планував поступати на фізфак. Я збирався поступати й на геолога та географа, але фізика розглядалася як один із пріоритетів. «Захоплююча фізика» вийшла зовсім недавно – це свіжа книжка. Першою я переклав книжку «Захоплююча геометрія». Цю книгу, звичайно, читачі сприйняли належно, проте книжка ще не отримали такої популяризації, реклами серед читачів. Наступною книгою була «Захоплююча алгебра». Ця збірка вийшла незначним тиражем, проте її швидко розпродали. І я дивуюся цьому феномену – «Захоплююча геометрія» вийшла кольоровою, а «Захоплююча алгебра» чорно-білою, проте друга набагато швидше розійшлася, поділився Василь Тадеєв.

Письменник також наголосив, що захоплюючими його книги робить і велика кількість ілюстрацій із зображенням архітектурних споруд та прикладів із живопису, в яких втілені ті чи інші геометричні закономірності. Попри те, що в сучасної книги з’явилося дуже багато конкурентів, всяка книжка може бути цікавою читачеві. Все залежить від того, в якій формі подати цю книгу людині.

-   У книги зараз з’явилося багато конкурентів, проте пропаганда книги має бути не нав’язливою і повчальною. На мене ще з дитинства позитивно впливали такі фактори, коли книга з’являлася несподівано і не нав’язливо. Наприклад, вчитель може принести на урок 2-3 книги, поставити їх на стіл, а потім на перерві хтось підійде, бо їх вони зацікавить. Цей метод діє і серед студентів – я також можу принести кілька книг в аудиторію чи роздати серед студентів, то книгами цими обов’язково врешті решт хтось і зацікавиться. Проблема популярності книги пов’язана ще зі суспільством. Сьогоднішні Засоби масової інформації орієнтуються аж ніяк не на точні науки, а більше на пізнавальні предмети: журналістику, економіку, юриспруденцію, іноземні мови чи філологію, і аж ніяк не на фізики та математику, - підсумував Василь Олександрович.

Де би не навчався Василь Тадеєв – у восьмирічній школі, фізико-математичному ліцеї чи Київському державному університеті ім. Т. Шевченка, тому завжди щастило на викладачів. В кожному із цих закладів вчений стикався із яскравими постатями, на яких хотів бути схожим, і котрі надихали молодого Василя глибоко опановувати свою професію.

Незважаючи на те, що математика є складною наукою, Василь Тадеєв не боїться застосовувати математичні прийоми у реальному житті.

-   В житті я намагаюся уникати хмарних днів, адже хмарні дні непродуктивні. Мій принцип: «У природи немає поганої погоди». Мені також дуже імпонує порівняння Лева Толстого про людину: «Людина – це дріб, в якому чисельник, вказує на те, як тебе оцінюють інші люди, а знаменник показує, як ти себе оцінюєш». Тож чим більшою стає оцінка твоєї особистості з боку інших людей, тим меншою стає твоя оцінка. Тобто, в міру того, як один показник зростає, інший показник спадає. Якщо оцінка з боку інших людей буде зростати, а твоя оцінка буде зменшуватися, дріб тільки зростатиме, - поділився мудрістю пан Василь.

Хоч учений тривалий час працював і стажувався на Кубі, закордонне життя не могло заманити до себе Василя Тадеєва. За словами вченого, за кордоном людина ніколи не почуватиметься так, як вдома, а перебуватиме в якомусь незрозумілому стані. Та викладач із теплотою згадує роки здобуття за кордоном доброго мовного й викладацького досвіду, і готовий надалі плідно працювати у своїй царині «захоплюючих» наук.

Анна Семенків

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ