Читайте нас в соціальних мережах

Боротися за справедливі пенсії для тернопільських учасників АТО будуть парламентарі-укропівці

Понеділок, 24 липня 2017 16:38
Тему соціальної несправедливості у нарахуванні пенсій військовим, які були призвані до лав ЗСУ у 2014-2015 роках, піднімають укропівці на Тернопільщині.

Депутат Борщівської районної ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» Володимир Сальва на власному прикладі прорахував та продемонстрував, що через погрішності у законодавстві, військові можуть втратити значну частину пенсії.

Як розповів Володимир Сальва, військові, які були мобілізовані під час першої хвилі, починаючи з березня 2014-го року, зараз зіткнулися з такою ситуацією, що за 2014-ий, 2015-ий і до червня 2016-го року, їм не нараховується трудовий стаж. Навіть попри те, що за більшістю чоловіків зберігали робоче місце, пенсію їм нараховують як безробітним у цей період.

 - У мене особисто, два роки стажу просто «випадає» і це впливає на розрахунок майбутньої пенсії. І така ситуація не тільки у мене, а у всіх хлопців, які були мобілізовані у 2014-2015 роках. З червня 2016-го це питання врегульоване і заробітна плата враховується в індивідуальних даних, а до цього часу проміжок не розглядають. Наприклад, я собі особисто рахував розмір пенсії і якщо брати з врахуванням нульових доходів і стажу за ці два роки, то різниця між пенсією з цими двома роками і без них – майже 700 грн в місяць, - розповів Володимир Сальва.

Виявивши цю проблему, депутат вирішив залучити до її вирішення колег з обласної ради. Зокрема, він звернувся до депутата від УКРОПу Андрія Ратушняка, який підготував відповідне звернення і його буде розглянуто на найближчій сесії Тернопільської облради. Окрім того, під час зустрічі активу обласної партійної організації з головою політради Тарасом Батенком, цю тему також було піднято. В результаті, нардепи-укропівці написали звернення до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. Кабінет Міністрів має надати пояснення, на яких підставах громадяни, призвані на службу під час мобілізації на особливий період, не отримують заслужену дострокову пенсію з 55 років нарівні з іншими учасникам бойових дій.

Крім того, депутати цікавляться, чому Міністерство соціальної політики України всупереч закону «Про військовий обов’язок і військову службу» не зараховує службу в армії в період мобілізації до страхового стажу для нарахування пенсії. Також вони вимагають пояснення щодо того, з яких причин у довідці форми ОК-5, яка є основною для призначення пенсії, виданій мобілізованим громадянам, вказана нульова заробітна плата та грошове забезпечення за період з березня 2014 року по червень 2016 року. Унаслідок цього час служби не береться до уваги при нарахуванні пенсії, тоді як він може бути вирішальним, враховуючи рівень безробіття і труднощі з накопиченням необхідного мінімального трудового стажу.

За словами представників УКРОПу, зі скаргами на такі проблеми до них звертаються не лише громадяни, мобілізовані з 2014 року, а й військовослужбовці, що проходили службу починаючи з 2000 року.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ