Читайте нас в соціальних мережах

Проти рейдерів агрохолдингу «Мрія», які незаконно намагалися зібрати урожай фермера, повстала вся Романівка (фото, відео)

Понеділок, 24 липня 2017 14:41
Агроходнинг «Мрія» на чолі із Саймоном Чернявським вкотре показує своє справжнє лице.

Чергову спробу рейдерського захоплення врожаю тепер відчуло на собі село Романівка Тернопільського району. Лише через принципову позицію місцевих фермерів та повну підтримку населення – зайд вдалося вигнати. На місці були помічені бойовики харківського «Легіону».

Підприємця Михайла Карчамара у Романівці знають майже всі. За багато років роботи чоловік заробив репутацію відповідального господарника, який вчасно розраховується з людьми. Окрім того, місцеві жителі наголошують, що пан Михайло і допомагає селянам з їх бідами, завжди відгукуються на прохання. Тому надзвичайним здивуванням для них стало те, що зовсім інша компанія хоче збирати його урожай на людських паях, відданих в оренду Качмареві.

Згадали про свої угоди через три роки

Агрохолдинг «Мрія» у Романівці мав орендодавців. Проте вже через кілька років співпраці почалися проблеми - людям затримували оплату, а згодом і зовсім перестали платити. Зважаючи на таку ситуацію, у 2015 році Михайло Качмар зареєстрував з людьми договори на свою фірму. У співпраці із компанією «Авангард», землю постійно обробляли, орендарі отримували усю оплату.

- Останні чотири роки «Мрія» оренди людям не платила, відповідно податків теж не платила. Я реєстрував з людьми договори згідно закону. Сказали, що кожна людина має оплатити і мати квитанцію, я так і робив, по кілька чоловік возив своєю машиною в банк і потихеньку все оформили, - розповідає Михайло Качмар.

У 2016 році Михайло Качмар дізнався, що «Мрія» через суд намагається відновити свої договори. Як з’ясувалося, суд заочно скасував договори Качмаря, аргументуючи це тим, що він не з’явився на суд. Хоча сам підприємець наголошує, що виклику на засідання навіть не отримував.

- Ми подали апеляцію, тоді судді прийняли рішення на користь «Мрії». На підставі цього в грудні «Мрія» скасовує наші договори оренди і реєструє старі «мріївські». Більшість з них були дійсні до лютого-березня 2017-го року. Представники агрохолдингу хотіли підписати нові договори з людьми, але всі відмовились, - говорить  юрист Володимир Макух.

Таким чином із мешканцями села уклав угоди Михайло Качмар на нову фірму ТОВ «Агророманівка».  Проте вести справи фермеру не дає агрохолдинг «Мрія»

Прикриваються АТОвцями

На початку липня до Михайла Качмаря прийшли представники «Спілки інвалідів АТО» з документами, де йдеться про те, що врожай 2017-го року «Мрія», як орендар паїв – передає бійцям. Ці папери здивували підприємця, адже засівала землю компанія-партнер «Авангард» в той час, коли діяли угоди з Качмарем. Таким чином, врожай належить місцевому підприємцю, а зовсім не «Мрії».

-  Ми надаємо фірмі насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, а також сіємо, бо в нас є своя техніка. У компанії пана Качмаря перед нами є заборгованість близько чотирьох мільйонів гривень. І ми уклали договір, що ми збираємо урожай, продаємо його. Свою заборгованість забираємо, а решту суми віддаємо компанії «Село Продукт», зараз «Агророманівка», - розповідає директор компанії «Авангард» Юрій Бойко.

Щоб з’ясувати деталі, 21 липня усі сторони ситуації зустрілися у Романівці. На зустріч приїхав і заступник голови «Спілки інвалідів АТО» Роман Нагірний.

- Я уже втомився з цією всією історією. Ми від «Мрії» отримали ці документи, згідно з якими маємо право на урожай. Це - не для мене. Це - для учасників АТО. Тільки, щоб це все було законно. Я - не юрист. Я - військовий. Є юристи, хай між собою все зʼясовують, - зазначив заступник голови ГО.

Приїхали на зустріч і кілька молодиків, що назвалися охоронцями. Одного із них уже знайомий мешканцям області з кадрів, зроблених у інших епіцентрах рейдерських захоплень «Мрії». На прохання представитися чоловік відповів, що він начальник охорони техніки і приїхав охороняти комбайни. Чому прийшов на зустріч – не зрозуміло. Чоловік мав російський акцент і судячи з повідомлень у ЗМІ, має стосунок до охоронної фірми «Легіон».

Година розмов закінчилася тим, що «охоронці» заявили про намір збирати урожай. У відповідь Михайло Качмар та Юрій Бойко викликали правоохоронців.

Боронити поле вийшли люди

Комбайни з наліпками компанії «Мрія» у поле зайти не встигли. Їх зупинили селяни, що прибігли, як тільки почули про ситуацію. Живим щитом вони стали перед технікою і не дали зайдам збирати урожай на їх полях.

- Я Михайла знаю роками, він мій сусід. Якщо він щось мені не додасть щось – я до нього прийду. А хто ці хлопці – я не знаю. Зберуть урожай і що, шукати потім вітру в полі? Не вони тут сіяли, не їм і збирати. Кажуть, передадуть гроші в АТО. А до чого тут наші поля? Хай самі в АТО їдуть і там боронять, а не приїхали з Донбасу і будуть тут у нас керувати, - обурюється мешканка села Романівка.

На місце прибули правоохоронці і понад годину збирали покази. Намагалися вислухати обидві сторони. Люди з села продовжували прибувати і  заявили, що з поля не зійдуть, поки не поїде техніка.

Після кількагодинних переговорів, «мріївці» все ж відступили. Селяни навіть не дали їм їхати через Романівку і нищити дорогу важкою технікою. Правоохоронці зазначили, що будуть розслідувати деталі справи і згодом поінформують усі сторони конфлікту. Не збираються втрачати пильності і селяни, які організовують чергування, адже Мрія» свою техніку у поле може завести і вночі. Такі факти на Тернопільщині уже відомі. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ