Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі говорили про «шизофреніків», «модерністів», «хіпі» та інших нестандартних митців Львівщини (фото)

Понеділок, 24 липня 2017 14:16
Відомий історик мистецтва та автор численних наукових праць Галина Хоружна провела в арт-галереї Бункермуз лекцію про львівське мистецтво та їх виразників – митців «ідеологів» і «космополітів».

Дослідження найбільш неординарних львівських художників провела з тернополянами історик Галина Хорунжа в лекції «Альтернативні творчі практики у Львові 1970-1980-х років: простір внутрішньої свободи». Жінка презентувала гостям короткі відомості про понад 20-х найбільш неоднозначних митців та їхні суперечливі роботи.

Над дослідженням львівських митців історик працювала довгий час, збираючи відомості про художників у приватних та державних архівах. Серед об’єктів дослідження були і Зеновій Кецало, котрий у графіці «Геть руки від Куби!» серед революціонерів зобразив чомусь Гітлера, і Мирослав Ягода зі своїми «шизофренічними» картинами, і десятки інших суперечливих митців, не кожного із яких Галина Хорунжа відносить до дисидентів. 

-   Коли мова іде про візуальні практики періоду існування радянського союзу на території України та на території Львівського осередку, можна казати, що існували фактично два паралельні світи. Один світ презентували художники, які перебували в конкретній колаборації з владою та виконували різноманітні ідеологічні замовлення. Інша група художників, як пише українська історіографія, була віддалена від цього явища і прагнула вільно утверджували нонконформістські ідеали. Проте якщо ми розглядатимемо такий знаковий осередок тодішнього СРСР , як Львів, то побачимо, що лише окремі одиниці художників не приймали участь в ідеологічних процесах. Інші всі обслуговували владу, - розповіла Галина Хорунжа.

Окрім лекції з презентацією, історик також показала для перегляду відео про найсуперечливіший проект львівського  митця ВлодКауфмана «Листи до Землян або Восьма Печать», наголосивши, що ідеї проекту «прийшли» до автора під час алкогольних видінь. Галина Хорунжа зазначила, що такий проект був першим найсуперечливішим представленням після часу проголошення незалежності України та отримав більше негативних відгуків, аніж підтримки.

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ