Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільських лікарів-педіатрів учили «боротися» з алергічними захворюваннями та правильно призначати препарати

П'ятниця, 23 червня 2017 15:57
Спеціалісти з кафедри педіатрії Тернопільської ОДЛ розглядали на конференції не тільки найпоширеніші алергічні захворювання, але й «сміялися» над помилковими діагнозами товаришів-педіатрів та ще й уривок із «Доктора Хауса» переглянули.

У стінах Тернопільської обласної дитячої лікарні кафедра педіатрії ННІПО зібралась на конференцію «Підходи до діагностики та лікування алергічних захворювань». Асистент кафедри Ольга Дутчак доповідала присутнім про алергічний риносинусит, а завідувач кафедри Наталія Банадига говорила про бронхіальну асму, атопічний дерматит та вчила колег правильно лікувати.

Всім присутнім відомо, що одна інфекція в організмі спричиняє виникнення іншої інфекції. Тож потрібно не тільки дуже обережно підходити до вибору лікарських препаратів для дитини, а ще й слідкувати за своїм чадом у період хвороби. Окрім того, мамам, які хочуть народити здорову дитину, у період вагітності варто уникати великого списку алергенів,поділилася знаннями лікар-педіатр Ольга Дутчак.

Аби присутні в залі лікарі не відволікались від конференції балачками та «гаджетами», головному спеціалісту-педіатру ОДЛ Майї Голяк доводилося час від часу заспокоювати неслухняних педіатрів.

– Кожен із присутніх колег знає далеко не всю інформацію про алергічні захворювання, та ще й до того помиляється в призначеннях. Слідуючи моєму прикладу, всім варто вимкнути свої телефони та «зберегти» повагу до колег, - наголосила пані Майя.

Не єдиними доповідями обмежились провідні педіатри Тернопільської ОДЛ. На майстер-класі «Алергічна патологія в практиці лікаря-педіатра» Наталія Банадига демонструвала колегам десятки фотографій з помилками, які допустили практикуючі лікарі та працівники швидкої допомоги  на практиці.  

Деякі діагнози та прописані рецепти були настільки абсурдними, що присутні у залі лікарі просто не змогли втриматися від сміху. Та особливо розважив педіатрів уривок із славнозвісного фільму про горе лікаря «Докток Хаус». В ролику було показано пацієнтку, яка не знала, як користуватися асматичним балончиком, і розпилювала його вміст собі на шию.

- Дівчинці 3-х років й 4-х місяців лікар призначила два несумісних препарати, через які дитина мало не померла від тахікардії. Ми зараз живемо в Україні,  а не в Індії. Раніше лікарі мали право замінювати препарати іншими, адже не було потрібних ліків. Зараз в аптеках вже є усі потрібні препарати. Звичайно, кожен медик має право помилятися, та часто такі помилки можуть нам коштувати чиїхось життів, - наголосила пані Наталія. 

Попри сміх крізь сльози, Наталія Банадига наголосила, що лікарям потрібно найперше радіти, що діти, яким прописали хибні діагнози, вижили. В іншому випадку, такі нерозважливі помилки коштували б лікарям дуже дорого.  

Анна Семенків

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ