Читайте нас в соціальних мережах

Черговий пікет "Тернопільміськтеплокомуненерго" проти будівництва торф’яних котелень закінчився нічим

Четвер, 22 червня 2017 16:03
З плакатами «Ні торф'яним котельням!», гаслом «Убивця» та вимогами закрити «отруйне згарище» виступали тернополяни під будівлею «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Активісти ГО ВО «Автомайдан» спільно з представниками партій «Національний корпус» і УКРОП, та небайдужими тернополянами попередили директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, що буде, коли в місті не закриють «отруйну котельню».

Попереджувальна акція біля воріт комунального підприємства розпочалась 22 червня з дев’ятої години ранку. Мітингувальники з плакатами, гучними гаслами та наболілими проблемами вимагали директора  тернопільського «згарища» Андрія Чумака одного – закрити підприємство, яке вже півроку труїть тернополян торф’яним димом.

Після того, як охоронець впустив активістів до подвір’я підприємства, на директора «Тернопільміськтеплокомуненерго» посипався шквал вимог та звинувачень збоку обурених тернополян. На «своїй території» активісти вимагали від багаторічного керівника припинити будівництво трьох торф’яних котелень та заборонити експлуатацію самого небезпечного підприємства, адже воно отруює тернополян смертельними відходами. Оксиди азоту, вуглецю, сірки, метанові органічні сполуки щоденно падають на голови жителів міста. Крім того, квартири людей розташовані за тридцять метрів від котелень.  

– Вчора на Київській ваші працівники «матом послали» наших активістів, сказавши, що їм байдуже до дітей – мешканців вулиці. Сьогодні ми провели лише попереджувальну акцію, але якщо директор продовжить монтування котелень, то ми просто не дамо вам працювати. Люди заблокують два в’їзди до комунального підприємства та зберуть на акцію протесту понад 300 осіб, – попередив директора  КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» активіст «Автомайдану» Ігор Василів.

Протягом півторагодинної акції Андрій Чумак намагався переконати розлючених тернополян у тому, що КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» діє цілком законно та ніякої загрози людям не несе.

Ми не пустили сьогодні активістів досередини по тій причині, що через присутність великої кількості людей наш охоронець не зумів зорієнтуватися. Зараз я готовий вислухати кожного та відповісти на всі питання обурених тернополян. Щодо головного звинувачення, скажу, що в приписі екологічної інспекції немає такого пункту, який забороняє реалізацію проекту по будівництву котелень. Виходячи із припису, наше підприємство подало всі документи на дозвіл будівництва. На даний час у нас є нові дозвільні документи, тому ми й законно проводимо зведення котелень. До того ж, екологічна інспекція не має чинного законодавства заборонити нам будуватися,відповідав на звинувачення активістів Андрій Чумак.  

Розлючені відмовою директора задовольняти ряд висунених вимог, активісти вже не могли стримувати емоції – мітингувальники навіть кричали на директора «Убивця!» та просили піти із посади.

– Дії директора Андрія Чумака вже переходять будь-які межі. Люди хочуть почути від керівника, чому, всупереч припису Держекологічної інспекції, в місті продовжується будівництво нових котелень.  Сам директор аргументується законом про те, що «заборонити будівництво котелень не можна». Тільки в заключній інспекції йдеться про «заборону реалізації  проекту», яка передбачає і заборону будівництва, і заборону здійснення проектно-кошторисної документації, і заборону фінансування. А ця людина навіть не може зрозуміло пояснити жителям Тернополя, чому він будує котельні. Крики та гучні звинувачення тернополян можна зрозуміти, адже люди не хочуть дихати отрутою, не хочуть з роками вмирати від хвороб, – приєднався до думки активістів Депутат Тернопільської облради та голова політичної партії «УКРОП» Андрій Цибульський .

Директору КП все таки вдалося досягти з активістами певних домовленостей. Попереджувальна акція закінчилася погодженням на наступний тиждень днів візитів Андрія Констянтиновича до жителів тих вулиць, де розташовані торф’яні котельні. 

19451756 402143090179974 1780759328 o

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ