Читайте нас в соціальних мережах

У Тернопільській ОДА показують «підпільні» поштові мініатюри з унікальним автографом (фото)

Вівторок, 20 червня 2017 17:30
Любителям філатилістики варто завітати до фойє Тернопільської облдержадміністрації, адже там відкрилась виставка унікальних поштових мініатюр пам’яті Йосифа Сліпого.

З нагоди 125-річчя від дня народження Патріарха Йосифа, Тернопільський обласний краєзнавчий музей перевіз до облдержадміністрації унікальні блоки поштових марок, конверти, листівки, літературу, присвячену підпільному життю Йосифа Сліпого.

–  Живучи у часі атеїзму, ми не могли вільно говорити про відомих релігійних постатей – кардинала Любачівського та Йосифа Сліпого, митрополита Андрея Шептицького. Відповідно, і радянська пошта не виробляла свою продукцію, проте  підпільна пошта України дала нам можливість простежити життєвий шлях Йосифа Сліпого після ув’язнення за рахунок поштових мініатюр, – поділився директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк.

Директор також наголосив на тому, що виставкова колекція налічує унікальні поштові мініатюри 69-го року. Ці мініатюри засвідчують поштові відправлення до Йосифа Сліпого, які здійснювалися із Бразилії, Аргентини,  Австрії, Німеччини і США. Поштові штемпелі, які відбиті на цих колекційних конвертах, є унікаальними. До того ж, на багатьох поштових блоках залишив свій автограф доктор Роман Смик, який і подарував краєзнавчому музею таку колекцію.

Велику увагу гості виставки зосередили на постаті самого кардинала Йосипа Сліпого.

- Постать Йосипа Сліпого є неординарною особистістю для Тернопільської області. Це людина, котра є не тільки священником, духівником, кардиналом, але й, по суті, патріотом українського роду. За якихось 5-6 місяців очолення Галицької митрополії УГКЦ, кардинал заслужив 18 років концентраційних таборів, проте далі залишився вірним українській церкві,  - наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Окрім 40 унікальних блоків поштових мініатюр,  у фойє Тернопільської ОДА філателісти та звичайні жителі міста зможуть ознайомитися із цікавими виданнями, присвяченими Патріарху Йосифу.

Анна Семенків

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ