Читайте нас в соціальних мережах

24 автентичні костюми 19-20 ст., унікальні дідівські обряди та багато іншої старовини демонстрували на «Тернопільських оберегах» (фото)

Вівторок, 20 червня 2017 08:44
Регіональний фестиваль народних ремесел, фольклору та хореографії «Тернопільські обереги» на 40-й ювілей підготував для тернополян прадідівські танці, місцеві народні співанки і говірки, унікальні етнічні звичаї та обряди.

Мабуть ще жоден фестиваль на Тернопільщині не збирав за урочистостями стільки люду, скільки зібрав фестиваль «Тернопільські обереги» на літній естраді парку імені Тараса Шевченка. Головне пообіднє дійство фестивалю, що відбулося 18 червня, «запалило» тернополян самобутніми Буковинськими танцями, піснями, співанками, говірками, обрядами. До парку з’їхались фольклорні колективи, ансамблі народних інструментів та майстрів народних ремесел з усієї Тернопільщини.

Зокрема, для  тернополян співали й танцювали у автентичних костюмах хлопці й молодиці з танцювального ансамблю «Пролісок», «Калина», «Калиновий світ», «Тайстра»,  фольклорно-аматорських колективів «Барвінок», «Горинка» та інших відомих колективів області.

«Залісецькі гульки» на літній сцені справляли жінки із однойменного фольклорно-обрядового колективу села Залісці Тернопільської області. Літні жінки та молодиці з народного фольклорного ансамблю «Джерело» із міста Новий Розділ Львівської області демонстрували обряд «Вінкоплетення», весільний обряд «Перезва» показував фольклорний колектив «Намисто» Дубровицького будинку культури Рівненської області.

Наші люди голодні на інформацію, адже сьогоднішнє суспільство перенасичене різними шоу, а найголовнішого нам бракує. Нам бракує згадати своє коріння, згадати, чим жили наші пращури – у що вдягалися, яку їжу їли. Цей традиційний фестиваль об’єднує Волинь, Поділля, Буковину та Галичину, розповів директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Володимир Сушко.

Також на алеях парку діяло містечко майстрів, в якому витвори художніх промислів демонструвало понад 100 умільців з Тернопільської області та інших областей України. Родзинкою фестивалю став показ 24 національних костюмів із усіх частин Північної Буковини.

Ми зробили для тернополян сюрприз – привезли з Буковини автентичні костюми 19-20 століття. Цим костюмам понад сотні років, а в Буковинських та Карпатських глибинках у цих них досі справляють весілля. Які прекрасні обряди, традиції збережені у нас  на Тернопіллі. І сьогоднішній фестиваль є саме тією унікальною родзинкою, яка привозить до обласного центру оці традиції, обряди та духовність, яка панує у нас в області, – додав Володимир Сушко.

Володимир Сушко також нагадав тернополянам, що всі цінності, які є традиційними для певного краю однієї країни, є традиційними і для всієї країни, адже в них закладено генетичний код нації. Якщо люди сьогодні повернуться лицем до збережених традицій та обрядів не буде ні існуючих «кримів», ні «донбасів», а буде красива і насичена українським духом справжня держава.

Анна Семенків

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар