Читайте нас в соціальних мережах

Скандал у Тернополі: переобрання «гультяя» Мстислава у кафедральному соборі Різдва Христового розпочалося зі сварки священнослужителів (фото)

Четвер, 15 червня 2017 14:12
Переобрання скандального владики Мстислава розпочалося 15 червня із нового скандалу: присутні у храмі владики не могли визначитися, проводити вибори нового владики на основі зборів чи Собору.

Захід делегували митрополит Галицький Андрій, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман та єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил, член Патріаршої Ради УАПЦ протоієрей Ігор Прийдун.

Після спільної молитви біля воріт кафедрального собору Різдва Христового, що на вулиці Руській, запрошені з різних областей України священнослужителі продовжили збори духовенства у приміщенні храму. Тільки от чи збори проводити, чи Собор, священнослужителі так і не розібралися.

Запрошені владики виступили за те, щоб згідно останнього затвердженого Статуту 2003 року провести Собор за участю мирян. Очільники Тернопільської єпархії УАПЦ ж виступили за те, що згідно рішення Архієрейського Собору та Патріаршої Ради від 8 червня 2017 року, сьогодні потрібно проводити збори без мирян згідно статуту 1989 року. Виступаючі з залу собору владики звинуватили делегатів у порушенні затвердженого українською церковною владою статуту 2003 року.

- Ми не можемо провести зараз собор, адже для цього у церкві повинні бути присутніми представники всіх єпархій. Конституція Мстислава є для нас статутом, а статут для нас – це Бог. Давайте сьогодні почнемо вибори із чистого листа, а не з непорозумінь, - відповідав митрополит Галицький Андрій на звинувачення.

Після півгодинних дебатів між обома незадоволеними сторонами, священнослужителі все ж вирішили скористатися старим статутом. Захід продовжився у режимі 2-годинних зборів, внаслідок чого владики попросили мирян та пресу вийти з собору, а ворота за ними зачинили.  Тернопільські миряни були обурені тим, що відбувається у приміщенні храму. Чим закінчаться закриті збори священнослужителів та чи оберуть ті кандидатуру нового архієрея на Тернопільську єпархію, поки що невідомо. 

Анна Семенків

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 78 15.06.2017, 18:36
на соборі було присутнє духовенство тільки з Тернопільщини
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ